1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Kätevän emännän loppu on lähellä

Kolme tuotantokautta YLEn ohjelmistossa olleen sketsisarja Kätevän emännän viimeinen jakso nähdään maanantaina. Sarjan käsikirjoittajan mukaan sketsien ei tarvitse aina naurattaa. Riittää, että ihmiset tulevat ohjelmasta edes hyvälle mielelle.

Ohjelman nimi syntyi aikoinaan Tohlopin kahvipöytäkeskustelussa. Käsikirjoittaja Marjo Vento ei ollut aluksi Kätevästä emännästä kovinkaan otettu.

- Ajattelin, että tällaista nimeä ei voi olla. Siitähän tulee mieleen maatalousmessut.

Mutta nimi voi hyvin ja kelpaa nyt myös ohjelman tekijöille. Kovin paljon tehtävää tekijöillä ei tosin enää ole. Kolme tuotantokautta on täynnä ja fanikirjakin on ilmestynyt. Ensi maanantaina nähdään näillä näkymin suositun sarjan viimeinen uusi jakso.

YLEn Aamu-tv:ssä perjantaina vierailleet käsikirjoittaja Marjo Vento sekä näyttelijä Minna Kivelä kertovat palautetta tulevan paljon. Yleensä palaute on positiivistä ja sitä saattaa tulla myös miehiltä, vaikka naisten kirjoittama sarja kohteleekin miehiä karusti.

- Suurin osa katsojista on naisia, mutta miehet ovat löytäneet ohjelman nyt kolmannella kaudella, sanoo Vento.

Kassaneiti Seija laukoo ostoskoritotuudet

Sarja ei myöskään rakenna kovin imartelevaa naiskuvaa. Esimerkiksi miehiä ahdisteleva kansanedustaja Marita suorastaan vaatii miehiä katselemaan rintojaan, kun miehet puhuvat hänelle.

- Ahdistelija Marita on joutumassa tilille ensi maanantaina, mutta hän selviää siitä, niin kuin mieskansanedustajatkin aina selviävät näistä tilanteista, Vehto paljastaa.

Kivelän ja Venton suosikkihahmo on kuitenkin kassaneiti Seija. Tämä kassaneiti vaati vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa. Kaikki kolme tuotantokautta mukana olleella Seijalla on pokkaa kertoa asiakkaalle, että tämä ostaa liikaa kaljaa tai liian suuret pikkuhousut.

- Seija on viisas mutta myös hölmö, kuriton. Käsikirjoittajalle kaksi ensimmäistä tuotantokautta Seijasta ei ollut ongelmaa, mutta kolmannella kaudella tuli jo olo, että mitä Seijalle voi enää tehdä. Siitä syntyi ajatus, että Seijalla on nyt koulutettavana kassan ammattiin maahanmuuttajamies Kosovosta, Marjo Vento toteaa.

Vento vierastaa sanaa sketsi. Ohjelmaa katsoessa ei tarvitse nauraa. Käsikirjoittajalle riittää, että katsoja on hyvällä tuulella joko ohjelman aikana tai edes sen jälkeen. Nauratti tai ei, maanantain jälkeen on Kätevän emännän naurut naurettu.