1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsäyhtiöiden kurssit ampaisivat satamalakon aikana

Suomalaisten metsäyhtiöiden osakekurssit ovat kehittyneet maaliskuun aikana erinomaisesti. Eniten markkina-arvoaan on kasvattanut UPM, jonka osake on 16 prosenttia kalliimpi kuin ennen AKT:n satamalakon alkua. M-real on kohentunut 13 prosenttia ja Stora-Enso kahdeksan prosenttia.

talous
UPM-Kymmenen tammi-maaliskuun kurssin kehitystä vuonna 2010 kuvaava taulukko.
YLE Uutiset Grafiikka

AKT:n ahtaajalakon on arvioitu aiheuttaneen suomalaiselle vientiteollisuudelle satojen miljoonien eurojen vientitappiot. Yksi keskeinen kärsijä on metsäsektori. Yhtiöt sulkivat useita paperitehtaita ja metsäalan vientikuljetukset pysähtyivät heti maaliskuun alussa.

Mutta maaliskuun aikana on suurimpien metsäyhtiöiden markkina-arvo, eli osakkeen pörssihinta on noussut kohisten.

Maaliskuun alun tilanteeseen verrattuna on UPM:n osake on nyt 16 prosenttia kalliimpi.

M-real on petrannut 13 prosenttia ja Strora-Enso kahdeksan prosenttia. Nousu on merkittävää, koska 300 eurooppalaisen suuryrityksen indeksi on samaan aikaan kohonnut vain viisi prosenttia.

Sellun hinta tuplaantui

Koska suomalaisilla paperi- ja sellutehtailla on viime aikoina koettu pitkiä seisokkeja ja paperimarkkinoiden kysyntä on ollut heikkoa, niin olisi suuri houkutus selittää nouseva kurssikehitys ahtaajien lakolla.

- Lakkovaikutus on toissijainen, sanoo Nordean metsäanalyytikko Harri Taittonen.

- Joissain paperilaaduissa, kuten päällystetyissä aikakauslehtipapereissa on suomalaisten tehtaiden seisokkien jatkuminen AKT:n lakon vuoksi ollut ihan luontevaa. Näiden paperilaatujen kysyntä on todella heikkoa, myötäilee Harri Taittonen.

Metsäalalla on samaan aikaan vaikuttanut useita eri tekijöitä yhtiöiden markkina-arvoa korottavasti.

- Chilen maanjäristys karsi maailman massatuotannon kapasiteetista kertaheitolla kahdeksan prosenttia. Samaan aikaan selluvarastot ovat alentuneet 50 päivän varannoista 30 päivään. Pitkään kireänä jatkunut sellumarkkina on vuodessa kaksinkertaistanut sellun hinnan, ynnäilee Nordean analyytikko Harri Taittonen.

Paperien hinnat nousevat perässä

Sellun maailmanmarkkinahinta on nyt 890 dollaria tonnilta. Huhtikuussa luvassa olevien korotusten jälkeen menee 930 dollarin tonnihinta rikki, jolloin sellun hinta olisi vuoden aikana jo tuplaantunut.

- Sellun ja paperin hintaero ei koskaan ole ollut näin pieni, muistuttaa Harri Taittonen.

- Sellun jyrkä hinnannousu ennakoi yleensä paperin hinnankorotuksia ja tämä nostaa nyt metsäyhtiöiden osakekursseja, arvioi Taittonen.

Alisuoriutuja yllätti

Metsäteollisuuden yleinen osakekurssin kehitys on madannut alamaissa jo pitkään.

Markkinoilla arvellaan, että nyt nähty pienikin toive paperihintojen noususta on laukaissut osakemarkkinoilla tavallista voimakkaamman reaktion.

- Sellun ja pakkauspapereiden kysyntä on ollut hyvää, myöntelee Harri Taittonen Nordeasta. - Kyllä uskon itsekin, että ainakin osa hinnankorotuksista menee läpi.

Metsäyhtiöt arvioivat, että ne voivat käynnistää koneensa viikon sisällä ahtaajien lakon päätyttyä.

Lähteet: YLE Uutiset / Jorma Mattila

Lue seuraavaksi