1. yle.fi
  2. Uutiset

Kvarnström hioo Helsinki Dance Companyn kiertuekuntoon

Koreografi ja taiteilijaprofessori Kenneth Kvarnström valmistelee Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmää kiertuekuntoon. Lauantaina saa ensi-iltansa uusi teos XPSD, jota saapuu seuraamaan joukko ulkomaisia promoottoreja. Kiertuetoiminnasta etsitään tulevaisuudessa lisärahoitusta tanssiryhmälle.

kulttuuri

Katseet kääntyvät viikonloppuna Helsingin Kaupunginteatteriin.

Koreografi Kenneth Kvarnström on tehnyt Helsinki Dance Companylle uuden teoksen. Se on ehkä koko kevään odotetuin nykytanssitapahtuma, joka kiinnostaa myös Suomen ulkopuolella.

Ensi-iltaan on tulossa kymmenkunta ulkomaista sisäänostajaa arvioimaan XPSD-teoksen kansainvälisiä mahdollisuuksia.

Kvarnström ehti jo kerran lopettaa tanssin tekemisen.

– Koreografisesti tein aina samat liikekuviot. Otettiin vanhasta teoksesta yksi pätkä ja jatkettiin sitä uudessa teoksessa. Päätin, että nyt saa riittää.

Paluu kotipesään

Kvarnström palaa syksyllä kaupunginteatterin tanssiryhmän johtajaksi. Hän on työskennellyt kaksi viime vuotta vapaana koreografina ja luotsannut omaa tanssiryhmäänsä K. Kvarnström & Co:ta.

Ruotsissa hän teki neljä vuotta töitä tukholmalaisen Dansens Husin johtajana ja toi taloon muun muassa katutanssin, joka puolestaan toi tanssin pariin uusia yleisöjä. Samalla Kvarnström etääntyi taiteen tekemisestä, ja vahvistui byrokraattina.

– Se on iso talo, siellä on kaksi näyttämöä, että kyllähän sitä on taiteessa kiinni, vaikka joutuukin tekemään todella paljon töitä byrokratian kanssa.

Kvarnström lämmitteli suhteitaan Helsingin Kaupunginteatteriin uudestaan pari vuotta sitten, kun Helsinki Dance Company teki uuden version Kvarnströmin tanssiteoksesta No-No. Se sai kantaesityksensä vuonna 1996.

Nykytanssin klassikoksi tulkittu teos avasi Kvarnströmille uudestaan ovet myös kaupunginteatterin tanssiryhmän johtajaksi. Hän työskenteli samassa tehtävässä vuosina 1996-97.

Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmän, Helsinki Dance Companyn, miehitys vaihtuu osin syksyllä, kun kuusihenkiseen ryhmään otetaan uusia jäseniä.

Helsingin Kaupunginteatteri on Kvarnströmin mukaan luvannut työllistää ryhmän ulkopuolelle jääviä, sopimuksella olevia tanssijoita musikaaleissa, jos he haluavat jäädä taloon töihin. Helsinki Dance Companyssa tanssii kuusi taiteilijaa, puolet kaupunginteatterin vakanssilla olevista tanssijoista.

Ovi auki suomalaisille koreografeille

Kvarnström haluaa avata Helsinki Dance Companyn ovet uudestaan suomalaisille koreografeille.

– Aika paljonhan ryhmä on esittänyt ulkomaisten koreografien töitä. Olen itse ollut pitkään pois Suomesta, mutta haluan tutustua uusiin suomalaisiin koreografeihin. Helsinki Dance Company pitäisi olla myös heille mahdollisuus.

Kvarnström haluaa lisäksi vahvistaa HDC:n kiertuetoimintaa. Sen toivotaan tuovan lisärahaa ryhmän taiteelliseen työhön.

– Ainakin yksi hyöty on siinä, että se tuo rahaa taloon. Keräämme kiertuetoiminnalla varoja, jotka voimme sitten käyttää johonkin toiseen produktioon.

Kiertueet tekevät lisäksi itse ryhmää tunnetuksi ulkomailla.

Kenneth Kvarnström (s. 1963) on yksi suomalaisen nykytanssin johtotähdistä. Hänen liikekielensä lähenee minimalistisuudessaan skandinaavista muotoilua.

Lähteet: YLE Uutiset / Jonni Aromaa

Lue seuraavaksi