Mitä tapahtui Laineen Jakkelle, joka aina haaveili?

Jarkko Laine oli hyvin monipuolinen kirjailija. Kun muut kirjoittivat mitä osasivat, hän kirjoitti mitä tahtoi. Laine oli edelläkävijä uimalla vastavirtaan, arvioi kirjailija Harri Raitis.

Kirjailija Jarkko Laine vuoden 1992 kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden julkistamistilaisuudessa. Kuva: YLE / Pekka Sipilä

Jarkko Laine teki elämänsä aikana monenlaista kirjallisuuden ja lyriikan saralla. Muun muassa sanoitukset kappaleisiin Bensaa suonissa, Pilvet karkaa niin minäkin ja Fiilaten ja höyläten. Suomen Talvisodan underground-hankkeen aikana Laine nousi suomalaisen rock-lyriikan uudistajaksi.

- Kaikki tuskin tietää sitä, että hän on näitä iskelmätekstejä tehnyt aika paljon. Kun elokuva Kauas pilvet karkaavat tuli, Laine naureskeli, että ei tultu tarjoamaan lainkaan mitään rojalteja, vaikka hänen runoaan käytettiin elokuvan nimenä, muistelee Harri Raitis kollegansa kertomaa.

Parhaiten Jarkko Laine tunnetaan runoilijana, mutta ennen muuta hän oli hyvin monipuolinen. Kun jotkut tekee mitä osaa, niin Jarkko teki mitä vaan.

- Hänellä on monta romaania ja näytelmiä, joista on saanut jopa valtion palkinnon. Ja sitten oli näitä lauluja. Ja tietysti ennen kaikkea hän oli runoilija, listaa Raitis.

Turkulainen sydänääni

Vuonna 2001 ilmestyi kokoelma Soutajat Aurajoella. Harri Raitis sanoo, että se kuvaa turkulaisia paikkoja, ja heijastaa hyvin hänen oivallustaan ja asennoitumistaan.

"Minut oli tuomittu elämään kunnon ihmisten maailman ulkopuolella, kulkemaan elämän syrjäpolkuja".

- Sitten kun joku asia tuli muotiin, Jarkko Laine valitsikin jo seuraavan suunnan. Mutta turkulaisuuden hän säilytti loppuun saakka, vaikka hän oli myös merkittävä kosmopoliitti.

Hänen runoudessaan on koko Eurooppa mukana, samoin Amerikka. Turkulaisuus oli kuitenkin sydänääni. Lapsuudesta löytyy kaikki herkimmät asiat, mitä Laine kuvasi.

- Jarkko Laine tulee pysymään tärkeänä kirjallisuuden vaikuttajana, arvioi Harri Raitis.

Ay-mies ja tietokilpailija

Merkittävää oli myös Laineen panos ammattiyhdistystoiminnassa Kirjailijaliiton puheenjohtajana ja Parnasso-lehden päätoimittajana.

Hän myös toimitti maailman kirjallisuudesta elämään jääneistä lauseista koostuvan fraasisanakirjan ja loisti television kirjallisuustietokilpailussa, jossa hän päihitti kaikki.

- Mä ennustan, että kyllä nämä hänen romaaninsa jossain vaiheessa löydetään uudestaan, samoin kuin varttuneempana kirjoitetut hauskat kertomukset, päättää Harri Raitis keskustelutuokion.

Jarkko Laineen syntymästä tuli viikolla kuluneeksi 63 vuotta. Syntymäpäivän kunniaksi Jarkko Laineen seura järjesti matinean Turun kaupunginkirjastossa.