Venäjällä tuhannet osoittivat mieltä Putinia vastaan

Tuhannet ihmiset useissa Venäjän kaupungeissa ovat osoittaneet mieltään hallituksen talouspolitiikkaa vastaan. Mielenosoittajat ovat vaatineet mm. poliittisten vapauksien lisäämistä ja pääministeri Vladimir Putinin eroa. Kymmeniä mielenosoittajia on pidätetty.

Ulkomaat
Joukko mielenosoittajia joista yhdellä soihtu kädessä
Reuters

Pietarissa mielenosoitukseen otti osaa tuhatkunta ihmistä. Poliisi ei puuttunut Pietarin mielenosoitukseen, mutta Moskovan keskustassa ennalta ilmoittamaton protesti estettiin. Kymmeniä ihmisiä pidätettiin. Myös Arkangelissa ja Novosibirskissa on pidätetty joitakin mielenosoittajia.

Kaukoidässä Vladivostokissa tuhatkunta mielenosoittajaa kokoontui vastustamaan pääministeri Vladimir Putinia sekä verojen ja kunnallisten maksujen korotuksia. Irkutskissa vastustettiin Putinin päätöstä hyväksyä paikallisen paperitehtaan avaaminen uudelleen. Jätteiden pelätään saastuttavan Baikal-järveä.

"Vihan päiväksi" kutsutun tempauksen järjestäjiin kuuluu mm. ihmisoikeusjärjestöjä, Venäjän kommunistinen puolue sekä oppositioon kuuluva Solidaarisuus-liike.

Talouden alamäki aiheuttaa tyytymättömyyttä Venäjällä. Monet tehtaat ja liikkeenharjoittajat ovat olleet valtion tuesta huolimatta vaikeuksissa ja työttömyys on kasvanut. Opposition mielestä valtion toimet taantumaa vastaan ovat riittämättömiä ja osa tukirahoistakin häviää korruption myötä.

Lähteet: AP, Reuters, AFP