British Airwaysin lakko alkoi - osapuolet kiistelevät vaikutuksista

Lentoyhtiö British Airwaysin matkustamohenkilökunta on aloittanut lakon viime yönä. Yhtiö sanoo, että se on lakosta huolimatta pystynyt lennättämään perille yli puolet matkustajista. Työntekijöiden mukaan vain kolmannes lennoista on lennetty.

Ulkomaat
British Airwaysin lentokoneita Heathrown lentokentällä Lontoossa.
Andy Rain / EPA

Työntekijäliiton mukaan kolmipäiväiseen lakkoon osallistuu noin 12 000 työntekijää. Työnantajan mukaan puolet työntekijöistä olisi tullut lakosta huolimatta töihin. Lisäksi työntantaja on kouluttanut sijaisia tekemään lakonaikaista työtä.

Yhtiön Suomen-lennoista on toistaiseksi peruttu lauantaina kaksi saapuva ja yksi lähtevä lento. Perutut vuorot piti lentää Helsingin ja Lontoon Heathrow´n välillä. Peruutustietoja päivitetään nettisivulle koko ajan. (siirryt toiseen palveluun)

British Airways vakuuttaa, että se pystyy hoitamaan sekä lauantaina että sunnuntaina 49 000:n matkustajan matkan. Normaali päivittäinen matkustajamäärä on 75 000.

Neuvottelut lentoyhtiön ja ammattiliitto Uniten välillä katkesivat tuloksettomina perjantaina iltapäivällä.

Kiistaa on British Airwaysin suunnitelmista vähentää matkustamohenkilökunnan määrää pitkillä lennoilla. Yhtiö haluaa lisäksi jäädyttää palkat ja muuttaa kokopäivätöitä osa-aikaisiksi.

Britanniassa on herännyt pelkoja lakon vaikutuksesta pääsiäisloman liikenteeseen, sillä myös osa rautatieläisistä on väläyttänyt lakkoaseen käyttöä omassa työkiistassaan.

Toinen, nelipäiväinen työtaistelu alkaa 27. maaliskuuta.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset