Suolavedestä juotavaa nanoteknologian avulla

Nanoteknologiaa voidaan lähiaikoina käyttää meriveden puhdistamiseen. Uuden teknologian avulla vedenpuhdistuslaitteiden koko ja hinta laskevat selvästi.

tiede
Vesilasi kädessä
YLE/ Juha-Pekka Inkinen

Yhdysvaltalainen Massachusetts Institute of Technology (MIT) on julkaissut huomenna järjestettävän YK:n vesipäivän johdosta tiedotteen kehittämästään menetelmästä, joka saattaa mullistaa lähivuosina vedenpuhdistuksen.

Perinteiset laitokset, joilla suola erotellaan merivedestä, ovat suuria ja kalliita. Niissä vesi pumpataan läpi kalvosta, johon suola tarttuu. Laitokset tukkeutuvat helposti.

Uusi menetelmä on nimeltään ionikonsentraatio-polarisaatio. Siinä sähkövirran avulla suolahiukkaset, samoin kuin muutkin veden epäpuhtaudet, kuten solut, virukset ja mikro-organismit saadaan eroteltua.

Puhdas vesi erotetaan likaisesta. Järjestelmä puhdistaa puolet laitteeseen tulevasta vesimäärästä. Puhdistettu vesi sisältää vain prosentin alkuperäisestä suolamäärästä.

Uusi metodi on erittäin lupaava, koska se mahdollistaa jopa käsikäyttöisten, pattereista voimansa saavan laitteen rakentamisen. Tämä olisi merkittävä parannus nykytilanteeseen varsinkin köyhissä kehitysmaissa, joissa väestö kärsii puhtaan veden puutteesta. Myös katastrofitilanteissa olisi kätevää saada nopeasti paikalle käsin kannettava vedenpuhdistuslaite.

MIT:n mukaan kestää kuitenkin vielä joitakin vuosia, ennen kuin menetelmä on kaupallisessa käytössä. Menetelmän kustannuksistakaan ei vielä ole arviota. Niiden uskotaan kuitenkin pysyvän aisoissa, sillä laitteille odotetaan laajaa käyttöä.

Myös Suomessa VTT ja Kemira ovat perustamassa vesitutkimuskeskusta, jonka keskeisenä tavoitteena on kehittää teknologia, jolla merivedestä voitaisiin energia- ja kustannustehokkaasti valmistaa makeaa vettä. Kemiran toimitusjohtaja Harri Kerminen ja toimialajohtaja Kari Larjava VTT:ltä keskustelivat hankkeesta YLE Puheen Päiväntasaajassa aiemmin tällä viikolla.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus