1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kiinan hiekkamyrsky peitti myös Taiwanin

Pekingin perjantaina tukahduttanut hiekkamyrsky on siirtynyt Kiinan itäpuolella olevalle Taiwanin saarelle. Ilman laatu on ollut jopa vaarallisen huono. Itä-Aasian hiekkamyrskyt ovat viime vuosina pahentuneet aavikoitumisen takia.

Kuva: Reuters

Taiwanin ympäristöhallinnon mukaan saaren pohjois- ja keskiosat ovat hiekkamyrskyn peitossa. Alueen havaintoasemat raportoivat, että ilman laatu on huono tai erittäin huono. Yksi havaintoasema ilmoitti ilman olevan jopa vaarallisen huonoa.

Ulkona liikkuvat taiwanilaiset peittävät kasvonsa erilaisilla liinoilla hengittämisen helpottamiseksi. Kova tuuli piiskaa keltaista hiekkaa ihmisten kasvoille. Myrskyn ennustetaan väistyvän huomenna.

Myrskystä huolimatta saarivaltion pääkaupungissa Taipeissa 1 500 ihmistä osallistui maratonjuoksuun, jonka voitti kenialainen Henry Chenono ajalla 2.24.07. Hän valitti olosuhteiden, varsinkin tuulen vaikuttaneen juoksuun. Puolimaratonin juoksi Taipeissa 7 500 ihmistä.

Sama hiekkamyrsky on liikkunut Kiinan pohjoisosassa jo viikkoja mm. Gansun ja Qinghain maakunnissa sekä Sisä-Mongolian alueella. Hiekkamyrkyt ovat peräisin Kiinan länsiosasta, joka kärsii ankarasta aavikoitumisesta. Metsien häviäminen voimistaa hiekkamyrskyjä, jotka yltävät nykyään jopa Japaniin ja Koreaan saakka. Kiinan hallitus yrittää hillitä aavikoitumista metsityksen avulla.