Routakeväästä huonot ennusmerkit vesilaitoksilla

Paikoin yli 1,5 metriin ulottuva routakerros saattaa tehdä pahaa jälkeä kuntien vesijohtoverkostoille. Myös sulamisvedet voivat muodostua suureksi ongelmaksi, jos kevät vielä pitkittyy.

routa
YLE / Aleksi Hakala

Kuntien teknisellä puolella odotetaan kevään tuloa pelon sekaisin tuntein. Pelkoa aiheuttaa etenkin normaalia syvemmälle paikoin jopa yli puoleentoista metriin ulottuva routa. Sulaessaan routa liikuttaa maaperää voimakkaasti. Sen seurauksena vesijohdot voivat rikkoutua.

Esimerkiksi Raumalla varaudutaan jo korjaustöihin. Rauman vesilaitoksen johtajan Seppo Heikintalon mukaan ensimmäiset merkit tilanteen vakavuudesta on jo havaittu.

- Routavaurioita on jo nyt näkyvissä sellaisissa paikoissa, joissa niistä ei normaaleina vuosina ole ollut mitään merkkejä. Se on osoitus siitä, että routa on Raumankin seudulla poikkeuksellisen syvällä, Heikintalo sanoo.

Harmaita hiuksia aiheuttaa myös normaalia suurempi lumimassa, joka sulaessaan laittaa katujen lisäksi myös sadevesiviemäriverkoston koville. Vesilaitoksilla toivotaan, että kevät saapuisi pikaisesti muttei suurella ryminällä.

- Jos se sulaminen tapahtuu muutamien päivien aikana, niin tukossa olevat sadevesiviemärit eivät millään pysty välittämään kaikkea sitä sulamisvettä, mikä tuolta maastosta vapautuu, Heikintalo kertoo.

Raumalla toivotaan lisäksi suotuisaa meriveden korkeutta sulamisprosessille. Meriveden tulisi olla normaalilla tasollaan, jotta sadevesiviemärit vetäisivät normaalisti.

Lähteet: YLE Satakunta