Boliden lastaa laivoja Kokkolassa norjalaisvoimin

Boliden Kokkolan käynnistämä sinkkilaivan lastaus Kokkolassa kuumentaa ahtaajien tunteita. Työssä on Norjasta tulleita työntekijöitä ja aliurakoitsijoita. Ahtaajien mielestä Boliden teetättää rikkurityötä. Boliden katsoo yhtiön sopimusten mahdollistavan lastauksen.

talous
Kuvassa Norjasta tulleet työntekijät lastaavat Bolidenin sinkkiä laivaan.
YLE / Kalle Niskala

Laivan lastaaminen kestää toimitusjohtaja Jarmo Herrosen mukaan useita päiviä.

Bolidenin Kokkolan tehtaanjohtaja Jarmo Herrosen mukaan sopimukset sallivat lakon aikana laivan lastaamisen heidän omalla laituriosuudellaan.

- Emme riko mitään sopimuksia, joissa olemme mukana. Meillä on oma laituriosuus kaupungin syväsataman yhteydessä ja voimassa olevat sopimukset sallivat meidän oman lastaustoiminnan sillä alueella esimerkiksi lakon aikana.

Ahtaajilla eri käsitys

Kokkolan ahtaajien puheenjohtaja Vesa Pohjola sanoo, että kyse on selkeästi rikkurityöstä. Hänen mukaansa Boliden perustelee toimintaansa sellaisilla sopimuksille, jotka eivät ole enää voimassa. Se, ottaako AKT asiaa liittotasolla käsittelyyn ei ole vielä tiedossa sanoo Vesa Pohjola.

Tehdas haluaa pitää toimitusvarmuutta yllä

Tehtaanjohtaja Jarmo Herrosen mukaan ratkaisuun päädyttiin toimitusten varmistamiseksi.

- Emme voi elää siinä tilanteessa, että asiakkaat jäävät ilman tilauksia ja pahimmillaan siirtävät tilauksen muille toimittajille.

Kokkolan Bolidenin sataman lisäksi laivoja lastataan Suomessa tällä hetkellä urakoitsijavoimin esimerkiksi Tornion Röytän satamassa, joka on Outokummun terästehtaan käytössä.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa