Sairastakseille oma välityskeskus

Sairaskuljetuksista takseille maksettavissa korvauksissa siirrytään Varsinais-Suomessa suorakorvauksiin ensi vuonna. Muutos koskee Kelan korvaamia matkoja, joita tehdään maakunnassa noin 250 000 vuodessa.

taksiliikenne (liikenne)
Taksinkuljettaja ajaa taksia.
YLE / Petri Aaltonen

Uudessa järjestelmässä taksimatkojen tilaukset keskitetään kaikissa sairaanhoitopiireissä yhteen välityskeskukseen. Tällöin asiakas maksaa vain omavastuuosuuden, kertoo suunnittelija Leena Lehtovaara Taksiliiton Lounais-Suomen toimistosta.

- Se on esimerkiksi tänä vuonna 9,25 euroa. Jos asiakas tilaa taksin muualta, maksaa hän ensin koko matkan ja hakee sitten matkalleen korvauksen jälkikäteen. Onhan se vähän mutkikkaampaa, mutta lopputulos on, että hän edelleenkin maksaa 9,25 euron omavastuuosuuden, selvittää Lehtovaara.

- Uusi järjestelmä poistaa nyt käytössä olevan valtakirjamenettelyn. Tällaisen valtakirjasopimuksen on tehnyt Varsinais-Suomessa 700 - 800 autoilijaa. He kuljettivat asiakkaita terveyskeskuksiin tai Kelan kuntoutuskeskuksiin noin 250 000 kertaa vuonna 2008, eikä määrä ole ainakaan vähentynyt, toteaa suunnittelija Leena Lehtovaara.

Kela korvasi viime vuonna 2,7 miljoonaa taksimatkaa koko maassa. Niiden kulut olivat 138 miljoonaa euroa, eli ne ovat tuplaantuneet 2000-luvun alkuun verrattuna. Kelan ja Taksiliiton yhdessä kehittämän järjestelmän tavoitteena on vähentää korvauskustannuksia. Koko maahan järjestelmä ulottuu kolmen vuoden kuluessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tulevaa välityskeskusta ei vielä ole nimetty. Koko maahan tulee 20 välityskeskusta.

Lähteet: YLE Turku