1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingin legendaariset nuorten bänditilat vaakalaudalla

Harjun ja Munkkiniemen nuorisotalot ovat jälleen lakkautusuhan alla. Virkamiehet ehdottavat jommankumman nuorisotalon sulkemista osana kaupungin palveluverkon supistuksia.

Munkkiniemen nuorisotalon puolesta on puhunut mm. HIM-yhtyeen laulaja Ville Valo. Kuva: YLE / Mika Kanerva

Sekä Harju että Munkkiniemi ovat bänditoimintapainotteisia nuorisotaloja. Munkkiniemen nuorisotalon demostudiossa ovat aloitelleet uraansa monet kuuluisat suomalaiset bändit kuten HIM, Don Huonot, Von Hertzen Brothers ja Egotrippi. Harjusta ovat ponnistaneet levylistoille muun muassa Maija Vilkkumaa ja Samuli Putro.

Lakkautusuhka leijunut ennenkin talojen yllä

Kumpikin nuorisotalo aiottiin lakkauttaa jo 2008, mutta aikeista luovuttiin nuorisotalojen suosion takia. HIMin laulaja Ville Valo keräsi rivin entisiä Munkkiniemen nuorisotalolla soittaneita muusikoita puolustamaan tilaa 2008.

Kyseisenä vuonna kaupunki myös teetti selvityksen tarjoamastaan nuorten musiikkitoiminnasta. Selvityksessä todettiin, ettei Harjun nuorisotalon musiikkitoiminnalle ole löydettävissä korvaavia tiloja.

Helsingin nuorisoasiainlautakunta päättää Harjun ja Munkkiniemen nuorisotalojen tulevaisuudesta torstaina. Kummankin nuorisotalon säilymisen puolesta kerätään nimiä adresseihin.

"Harju löysässä hirressä"

Nuorisolautakunnan jäsen, demarivaltuutettu Tuomo Valokainen on lakkautussuunnitelmista suivaantunut. Rock-konkari Tumppi Varosenakin tunnetun Valokaisen mielestä nuorisotaloja roikutetaan löysässä hirressä.

– Viime keväänä Nuorisoasiainkeskuksen johto vakuutti, ettei Harjuun kosketa, sitten syksyllä taas asia kaivettiin esiin. Johtoporukka on käynyt nyt Harjussa sanomassa, että älkää elätelkö toiveita siitä, että homma jatkuisi. Säästöistähän tässä on kyse, mutta samalla kaupunki ja myös nuorisotoimi tuhlaavat älyttömiä summia jonninjoutavuuksiin.

Netti ei korvaa läsnäoloa

Sekä Munkan että Harjun alueilla nuorten määrä vähenee tulevaisuudessa. Harjun nuorisotalon lopettamista puoltaa nuorisoasiainkeskuksen mukaan myös se, että vain noin puolen kilometrin päässä sijaitsee uusi nuorten toimintakeskus Happi.

Valokaisen mielestä Happi ei ole korvannut Harjua ja oli muutenkin virheliike. Valtuutettu ei myöskään lämpene nettinuorisotalo Netarille.

– Hapesta puuttuu kaikki se, mitä Harjussa on; henki, studiotilat ja treenikämpät. Siellä on yksipuolinen oleskeluhalli, jossa nuoria valvotaan kameralla. Kai tällä pyritään sitten siihen, että on halvempaa hoitaa asiat näin. Toinen juttu on tämä Netari, ajatellaan, että nuorten ei tarvitsisi kokoontua eikä tarvittaisi tiloja ollenkaan. Mun mielestä se edistää syrjäytymistä ja nettiytymistä.

Valokainen ei usko, että kyse olisi aidosta rahapulasta, vaan vääristä kriteereistä.

– Väitetään, ettei Harjussa käy riittävästi nuoria, mutta eri-ikäinen jengihän käy siellä eri aikoina. Ne, jotaka näitä laskelmia tekee, on vetäny mittarit niin korkeelle, ettei niihin pääse erkkikään. Nuorisolautakunnan jäsenenä mä olen todella katkerointunut, kun kaikki mitataan tuottavuudella.