Mistä löytyy pääsiäisen kaunein virpomisoksa?

Riihimäellä etsitään kauneinta virpomisoksaa kilpailulla. Pääsiäispuuksi on puolestaan valittu raita. Luonnonsuojeluyhdistys koristaa kaupunkialueella kasvavia raitoja nauhoilla.

virpominen
nainen merkitsee raita-puuta keltaisella nauhalla, mies katselee vieressä
Riihimäellä koristeltiin kaupunkialueella kasvavia raitoja keltaisilla nauhoilla. Raitaa merkitsemässä Tanja Siimessalmi luonnonsuojeluyhdistyksestä.Seppo Salli

Riihimäen kaupunki järjestää Riihimäen pääsiäiskaupunkiteemaan sekä Suomen luonnonsuojeluliiton raita-teemavuoteen liittyen Kaunein virpomisoksa -kilpailun yhteistyössä luonnonsuojeluväen ja Kaupunkikeskustayhdistys Virikkeen kanssa.

Riihimäkeläisten lasten toivotaan lähettävän kilpailuun koristeltuja virpomisoksia. Oksiin tulee kiinnittää mukaan lapulla tai pääsiäiskortilla tekijän nimi ja puhelinnumero. Riihimäen alakoulut ja päiväkodit on myös kutsuttu mukaan kilpailuun.

Virpomisoksia otetaan vastaan 29.-31.3. Kauppakeskus Majakan ala-aulassa entisen postin tilan edustalla oleviin muovisaaveihin. Majakan ovet ovat auki 8-18. Kilpailun tulokset julkistetaan Raidan päivänä 1. huhtikuuta.

Palkintoraatiin kuuluvat kaupunginpuutarhuri Tero Westerlund, palvelujohtaja Pertti Kosonen, Virikkeen puheenjohtaja Anna-Liisa Makkonen sekä Suomen luonnonsuojeluliiton varapuheenjohtaja ja luonnonsuojeluyhdistyksen edustaja Tarja Heikkonen.

Virpomisoksiin voi kerätä pajunoksia taajamien laitametsistä.

- Maltillinen kerääminen ei vahingoita pajukoita, kun käyttää oksasaksia ja kävelee ensimmäistä tienvarrella olevaa pajukkoa pidemmälle, jottei oksien keru rasita liikaa yhtä kasvustoa, ohjeistaa Tarja Heikkonen.

Vuoden puu ja Riihimäen pääsiäispuu on raita

Raidan valinnalla vuoden puuksi korostetaan raidan ja pajujen merkitystä taajamaluonnossa. Raidoissa hyörii aurinkoisina kevätpäivinä sadoittain hyönteisiä kuten mehiläisiä ja talvehtineita perhosia. Se on herkkua myös jäniksille.

Pajukot tarjoavat suojaa linnuille ja vanhat raidat ovat sopivia kolopuita. Raidoilla elää paikoin harvinaisia kääpälajeja. Raita sopii myös koristepuuksi.

Riihimäen pääsiäispuukin on raita. Lapsenlikkapuistossa koristellaan raita värikkäin höyhenin. Latvassa on aurinko, koska sanotaan, että pääsiäisaamuna aurinkokin tanssii. Raita-teeman kunniaksi luonnonsuojeluyhdistys koristaa kaupunkialueella kasvavia raitoja nauhoilla.

Lähteet: YLE Häme