Kaasukello soi vapaasti Turun musiikkijuhlilla

Elokuussa järjestettävien Turun musiikkijuhlien teemana on vapaus. Musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on laatinut ohjelman, jossa perinteisen klassisen musiikin rinnalla kuullaan mm. koneellista nykymusiikkia. Uutena näyttämönä on satavuotias rakennus Kaasukello.

musiikki
Topi Lehtipuu (vas.) ja Mikko Luoma.
Topi Lehtipuu (vas.) ja Mikko Luoma.Joona Haarala / Yle

Turun musiikkijuhlia vietetään 51. kerran 12.–20. elokuuta. Jo heinäkuussa ennen varsinaista festivaalia, otetaan varaslähtö John Malkovichin tähdittämällä musiikkinäytelmällä Infernal Comedy, joka kuullaan Pohjoismaissa ainoastaan Turussa.

Itse musiikkijuhlat alkavat Turun Taiteiden Yöstä ja viikon aikana konsertteja on yli 40.

Sopraano Helena Juntunen esittelee niin laulu- kuin näyttelijäntaitojaan ainutlaatuisessa liedkonsertissa teemanaan onni.

Maineikas Avanti!-orkesteri puolestaan soittaa koneiden kanssa. Ohjelmassa on myös mm. ranskalaisen alttoviulistin Antoine Tamestitin sekä Turun sellokilpailun voittajan Tomas Nuñez-Garcésin konsertit.

Taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu itse laulaa konserttikäyttöön otettavan Kaasukellon ensikonsertissa. Musiikkia viedään myös Kakolan vankilaan ja entiselle eristyssaarelle Seilille, esiintyjänä Turun Filharmonian jousikvartetti.

Musiikkia viedään myös kouluihin ja vanhustentaloihin, ja Taiteiden Yönä uuden Vähätorin valtaa ulkolava, jolla musiikkijuhlien artistit esiintyvät elokuisen illan tunnelmassa.

Kaasukello remontoitiin konserttitilaksi

Musiikkijuhlien myötä Turku saa kayttöönsä uuden konserttitilan, entisen Kaasukellon Aurajoen alajuoksulla. Kyseessä on vuonna 1913 tehty rakennus, jonka sisään varastoitiin kaasua aina 70-luvulle saakka.

Taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu ihastui tilaan.

- Musiikki on aina riippuvainen tilasta, siis akustinen musiikki. Tein ensimmäistä kertaa sisälle tullessani äänitestin, Topi Lehtipuu kertoo. Testi on lyhyt huudahdus, jonka perusteella hän saa tietoa mm. tilan kaiusta.

- Pitkä jälkikaiku ja lämmin saundi. Nyt on vielä talvi ja täällä on hieman viileää, mutta musiikille tämä sopii mainiosti. Pienellä valaistuksella tästä saa aivan loistavan konserttipaikan, Lehtipuu kehuu.

- Tänne sopii monen muotoinen musiikki. Tila inspiroi. Täällä on hieman hovimainen ja kirkkomainenkin tunnelma.

Laatu säilyy – uutuutena teema

Taiteellisen johtajan rooli on sopinut hyvin Lehtipuulle.

- Festivaalin ohjelman suunnitteleminen tuntuu hyvältä vastapainolta vaikkapa oopperan laulamiselle. Työpäivä alkaa aamuisin ajatustyöllä ja sähköpostien kirjoittamisella musiikkijuhlien hyväksi. Illalla onkin sitten hirveän helppo mennä oopperaan laulamaan ikään kuin lomalle, Lehtipuu luonnehtii.

Hän pysyy tapahtuman aiemman taiteellisen johtajan Martti Rousin 17 vuoden aikana viitoittamalla tiellä.

- Musiikin laatukriteerit pysyvät. Uutena asiana on sellainen tematisoinnin ajatus. Tulevalle neljälle kaudelle olen tehnyt teemat, joista esimerkiksi vuoden 2013 teema on Sillalla. ei tosin Myllysillalla, Lehtipuu viittaa hymyillen Turun vajoavaan siltaan.

- Tämän tematisoinnin kautta saadaan tietty tiiviys festivaalin ohjelmaan.

Lähteet: YLE Turku