Artjärvi ja Orimattila yhteen 2011

Orimattilan ja Artjärven kuntaliitos syntyy ensi vuoden alusta. Molempien valtuustot hyväksyivät yksimielisesti maanantaina yhdistymisssopimuksen. Artjärvellä asia ei mennyt täysin napinoitta läpi.

Artjärvi
Tiekyltit Orimattila - Artjärvi
Orimattila ja Artjärvi ovat nykyään yksi kunta.YLE / Lahti

Ensimmäisenä kuntaliitossopimuksen sai valtuustossaan läpi Orimattila ja pian myös Artjärvi. Kummassakaan valtuustossa ei äänestyksiä tarvittu.

Tosin Artjärvellä Iitin-suuntaa vahvasti ajanut valtuuston puheenjohtaja Ari Anttila liitätti pöytäkirjaan kirjeensä, jossa hän katsoi liitossopimuksen reunaehtojen jääneen Orimattilan kanssa osin täyttymättä.

Artjärvellä kuntaliitoksesta järjestettiin joulukuussa kansanäänestys, joka oli Orimattilalle selkeä valinta - liitoskuntana Iitti jäi häviölle. Artjärvi lakkaa ensi vuoden vaihteesta olemasta ja tilalle tulee Orimattilan kaupunki.

Orimattilan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että liitosasiassa odotettiin aikanaan pienemmän eli Artjärven aloitetta.

Artjärveä Orimattilan valtuuston puheenjohtaja pitää hyvänä kumppanina. -Artjärvellä on muun muassa tonttimaata ja kunnassa on myös järviä.

Kalle Jokinen uskoo, että 16 500 asukkaan uusi Orimattila pärjää itsenäisenä ja kukaan ei pakota sitä vireillä olevaan Lahti-vetoiseen Uusikunta-hankkeeseen.

Jokinen ennakoi, että nyt syntyviin kuntarakenteisiin tulee varmasti muutoksia.

- Mutta nyt eletään näiden mukaan.

Eräänlainen lähtölaukaus kuntaliitokselle oli vuonna 2008, kun silloiset Orimattilan ja Artjärven valtuustojen puheenjohtajat tekivät kuntien yhdistämisestä esityksen.

Kuntaliitossopimusta Artjärvellä maanantaina käsiteltäessä, kunnanjohtaja jääväsi itsensä asiassa ja pöytäkirjan pitäjäksi asettui rakennustarkastaja.

Artjärvellä toivotaan nyt, että kunnassa käyty jähnäys liitosasiassa olisi vihdoin ohi. Kunnassa on ollut liikkeellä roskapostia, jossa Orimattila-liitos on painanut mieliä.

Joulukuussa kunnanvaltuuston puheenjohtaja toivoi, että hänen autonsa kolhiminen saisi loppua.

Lähteet: YLE Lahti