Turun tauti ja tapaus Astahov

Turun sosiaaliviranomaiset joutuivat viime viikolla melkoiseen pyöritykseen, kun Venäjän media kautta linjan leimasi heidät "Turun taudista kärsiviksi russofobisiksi fasisteiksi". Kyseessä oli vakava kulttuurien törmäys. Suomen viranomaiset uskoivat käsittelevänsä lastensuojelutapausta, kun taas heidän toimiensa oikeellisuutta Moskovasta tutkimaan saapunut Kremlin korkea edustaja teki kansainvälistä politiikkaa.

Ulkomaat
Pavel Astahov
Venäjän federaation lapsiasiamies Pavel AstahovYLE

Hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo silloin, kun selvisi, että Venäjän federaation lapsiasiamies Pavel Astahov oli valmistunut samasta KGB-akatemiasta kuin maan pääministeri Vladimir Putin. Tämän tason tekijöitä ei lähetetä ulkomaille ratkomaan huostaanottokysymyksiä. Heidät lähetetään toteuttamaan Venäjän uutta ulkopoliittista oppia, jonka mukaan Kreml katsoo oikeudekseen puolustaa naapurimaissa asuvien venäläisten oikeuksia kaikin mahdollisin keinoin.

Tapaus tuli Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavien viranomaisten tietoon, kun ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) taannoista Moskovan-matkaa valmisteltiin. Venäjän viranomaiset ilmoittivat, että suomalaiset viranomaiset ovat Turussa ottaneet huostaan suomalais-venäläisen perheen pojan, jotta tätä ei voitaisi lähettää Venäjälle. Asia otettaisiin esille ulkoministerien kesken, koska se oli herättänyt suurta huomiota maan mediassa.

Suomalaiset nielaisivat koukun, ja suostuivat käsittelemään yksityistä sosiaalitapausta ulkoministeritasolla kuvitellen, että asia näin saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Jo tuolloin kävi ilmi, etteivät Turun sosiaaliviranomaiset suostuneet antamaan ulkoministeriölle yksityiskohtaisia tietoja kyseisen perheen tapauksesta edes virkakäytöön. Näin Moskovaan mentiin huonosti valmistautuneina, ja tulos oli sen mukainen.

Luu kurkkuun ja suhteet poikki

Ministereiden tapaamisen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa Venäjän median edustajat esittivät kysymyksiä vain tästä asiasta. Kun suomalaiset eivät kyenneet antamaan vastauksia, Venäjän media veti johtopäätöksen, että suomalaiset salaavat asioita. Ne hyökkäsivät jyrkästi Venäjän omia edustajia vastaan syyttäen näitä pehmoilusta: suomalaisille olisi kerta kaikkiaan pitänyt nyt lyödä luu kurkkuun.

Seuraavassa vaiheessa Kreml lähetti Turkuun Pavel Astahovin, kun taas virallinen Suomen jätti Turun sosiaaliviranomaiset yksin puolustamaan maan oikeusjärjestystä ja hallintokäytäntöä häikäilemättä kaksilla korteilla pelannutta naapurimaan korkeaa edustajaa vastaan. Koska viranomaiset vaikenivat, julkisuuteen tuli vain venäläisen median levittämä versio tapahtumista - mitä monet Suomessakin uskollisesti toistivat.

Tämä rohkaisi Astahovia viemään asiaa eteenpäin. Hän kirjoitti Pietarin kuvernöörille Valentina Matvienkolle avoimen kirjeen, jossa raportoi, kuinka Suomessa ”jatkuvasti ja kasvavassa määrin loukataan maassa asuvien venäjänkielisten perheiden oikeuksia”. Hän vaati kuvernööriä ottamaan asian esille presidentti Tarja Halosen kanssa, kun tapaa tämän maanantaina Pietarissa "jotta maidemme väliset pitkäaikaiset hyvät suhteet eivät katkeaisi”.

On selvää, että presidentti sotketaan asiaan. Täytyy vain toivoa, että sosiaaliviranomaiset ovat edes tasavallan presidentille suostuneet selostamaan, mistä perheen tapauksessa todella on kysymys. Muussa tapauksessa myös presidentti joutuu syyhyttä saunaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarmo Mäkelä