Mars-lennon astronautit eristäytyvät Moskovaan

Venäläiset, kiinalaiset ja eurooppalaiset astronautit harjoittelevat kesällä miehitettyä lentoa Marsiin. Euroopan avaruusjärjestö Esa esitteli maanantaina ehdokkaansa 520-päiväiseen ihmiskokeeseen.

Ulkomaat
Avaruuslentojen simulaatio-moduuli Moskovassa
EPA / SERGEI ILNITSKY

Astronauttiryhmä lukittautuu Moskovassa harjoituskeskukseen testaamaan henkisiä ja fyysisiä valmiuksiaan elää ja työskennellä suljetussa ympäristössä. Esa kutsuu hanketta kaikkien aikojen kestävyyskokeeksi. Keskukseen on rakennettu avaruusalus ja marsilainen maaperä maisemineen.

Ensimmäiset 250 päivää kuluvat simuloituun Mars-lentoon. Sitä seuraavat laskeutuminen, kuukauden mittainen oleskelu ja 240 päivän paluumatka.

Viime kesänä samaa harjoiteltiin 105 päivän kokeessa. Tutkimukset tähtäävät oikeaan Mars-lentoon, jollaista sekä Esa että Nasa puuhaavat tahoillaan noin kolmen vuosikymmenen päähän.

Euroopasta Venäjän ihmiskokeeseen osallistuu kaksi avaruuslentäjää, ja ehdokkaat ovat Ranskasta, Italiasta ja Belgiasta. Uutistoimisto AFP:n haastattelussa he uskoivat ikävöivänsä kokeen mittaan eniten aurinkoa ja raitista ilmaa.

- Naisia siellä ei ole, lisäsi italialaiskandidaatti Diego Urbina.

Lähteet: AFP