Mieluummin karaokeen kuin kirkkoon

Karaokelaulu kasvattaa suosiotaan ikäihmisten keskuudessa. Eläkeliiton valtakunnalliset karaokekisat järjestetään tänä vuonna jo kolmatta kertaa. Kisat ovat Eläkeliiton tapa vastata uusien jäsenien odotuksiin.

karaoke
Mies laulaa karaokekilpailussa
YLE / Antti Eintola

Laulu raikuu lempääläläisessä ravintolassa jo hyvissä ajoin iltapäivällä. Meneillään on Eläkeliiton karaokekilpailujen Pirkanmaan aluekarsinta.

Ensimmäisenä lavan valtaa paikkakunnan oma poika Markku Merikanto.

- Se on semmoinen jonkinlainen perjantai- ja lauantai-illan henkireikä, ilman mitään ryyppäämistä. Mutta ihan kuivin suinkaan ei kehtaa toisaalta istua.

Oman onnistumisen arviointi on hankalaa.

- Ei ole harmainta aavistustakaan, mutta kyllä se kohta kuullaan kun tuomio tulee, Markku Merikanto hymyilee.

Karaokessa on kätevä koetella rajojaan

Kilpailu on kovaa, mutta ei liian vakavaa. Moni kilpailee eniten itseään vastaan, esimerkiksi Helka Koskinen Orivedeltä.

- Omia rajojahan tässä joutuu ylittämään, kun ei aina tiedä mitä laulaa ja osaako sitä. Siinähän sitä tulee vähän vaihtelua myös, ettei aina laula samoja kappaleita.

Eläkeliitto järjestää valtakunnallisen karaokekilpailun nyt kolmannen kerran.

Karaoke on tapa vastata uusien jäsenien odotuksiin, sanoo kilpailuvastaava Sointu Lanki Eläkeliitosta.

- Järjestöväki muuttuu. Toiset eivät ole enää tyytyväisiä esimerkiksi kirkossa käyntiin ja muuhun sellaiseen. Tämä tuntui ihan mielekkäältä. Kun tämä kolme vuotta sitten ensimmäisen kerran järjestettiin, osallistujia taisi olla 700 osallistujaa. Viime vuonna oli jo tuhat, eli hyvin tämä on lähtenyt käyntiin.

Virkistystä mielelle ja keholle

Sointu Lanki vakuuttaa, että laululla on terveyttä edistäviä vaikutuksia.

- Esimerkiksi tässä karaokessa saa paljon uusia ystäviä ja tulee lähdettyä sieltä kotoa pois. Esimerkiksi oikeaa hengitystekniikkaa oppii väkisinkin, kun pitemmän aikaa harrastaa.

Myös kilpailun osanottajat ovat huomanneet myönteisiä seurauksia.

- No ainakin mielenterveyttä se edistää. Minäkin asun yksin, joten kukaan ei ole kuuntelemassa kotona. Kotona on pienet karaokelaitteet, ja laulan ihan omaksi ilokseni, hymyilee Helka Koskinen.

Lähteet: YLE Tampere / Antti Palomaa