Hyppää sisältöön

Terveydenhuoltoremontti meni läpi Yhdysvaltain kongressissa

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuone on hyväksynyt historiallisen terveydenhuollon uudistuksen. Lakiesitys meni läpi täpärästi äänin 219-212. Uudistus tuo sairausvakuutuksen 95 prosentille amerikkalaisista ja on merkittävä voitto presidentti Barack Obamalle.

Joseph Biden ja Barack Obama hymyilevät
Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuone on täpärästi hyväksynyt kiistellyn terveydenhuollon uudistuksen. Lain myötä entistä suurempi osa amerikkalaisista kuuluu sairausvakuutuksen piiriin. Lain hyväksyminen oli merkittävä poliittinen voitto presidentti Barack Obamalle.

Senaatti on jo hyväksynyt lakiesityksen. Seuraavaksi se menee presidentti Obaman hyväksyttäväksi.

- Olemme todistaneet, että olemme yhä kansa, joka pystyy tekemään suuria asioita, Obama sanoi pian äänestyksen jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Terveydenhuollon remontti on Obaman presidenttikauden tähän asti merkittävin sisäpoliittinen hanke, ja se on tärkeä hänen uskottavuudelleen.

Uudistus tuo sairausvakuutuksen 32 miljoonalle sellaiselle amerikkalaiselle, jolla ei tähän asti vakuutusta ole ollut. Vakuutus ulottuu silloin 95 prosenttiin Yhdysvaltain asukkaista. Kyseessä on laajin remontti Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmässä sitten vuoden 1965.

Uudistuksen myötä vakuutusyhtiöt eivät voi evätä vakuutusta olemassa olevien sairauksien perusteella tai henkilön sairastumisen jälkeen. Lisäksi valtio tukee vähävaraisia sairausvakuutuksen ostamisessa ja työnantajia työntekijöidensä vakuuttamisessa.

Republikaanit vastustivat yksimielisesti

Edustajainhuoneen demokraatit hurrasivat ja halasivat toisiaan, kun ääntenlaskennassa selvisi, että terveydenhuoltouudistus on saamassa taakseen ainakin vaadittavat 216 ääntä. "Yes we can" -huudot raikuivat.

Kaikki edustajainhuoneen republikaanit vastustivat lakiesitystä. Vastustajien riveissä oli myös 34 demokraattia.

Vastustajien mielestä uudistus lisää kustannuksia, kasvattaa Yhdysvaltain budjettialijäämää ja vähentää potilaiden vaihtoehtoja.

Presidentti Obama jatkoi henkilökohtaista taivuttelua edustajainhuoneessa aivan viime metreille asti. Muutama lakia vastustanut demokraatti kääntyi lain kannattajaksi abortin vastustajille annettujen myönnytysten jälkeen.

Demokraattiedustaja Bart Stupak ja muutama muu halusivat varmistuksen, että terveyslain läpimenon jälkeenkin valtion varojen käyttöä aborttiin rajoitetaan.