Vakoilumuseo koostaa oman Stasi-listansa

Tampereella toimiva Suomen vakoilumuseo aikoo kerätä oman nimilistansa Itä-Saksan tiedustelupalvelu Stasiin sekaantuneista henkilöistä. Lista kerätään yleisövihjeiden perustella.

Kotimaa

YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut museonjohtaja Teppo Turja sanoo, että vakoiluepäilyjen kerääminen on maan ainoan alan museon tehtävä, koska vastaavaa (l. Tiitisen listaa) ei ole edelleenkään julkisuudessa nähty.

Samaan hengenvetoon Turja toteaa, ettei Stasi-vakoilussa ei ole kyse kovin merkittävästä asiasta.

- Tuskin kyseessä on törkeän vakoilun tuntomerkit täyttävä vakoilu, joten se ei ole ollut meidän kannalta kovinkaan kiinnostavaa, Turja sanoo.

Vakoilumuseo kerää epäiltyjen nimet yleisövihjeiden perusteella. Vihjeitä on Turjan mukaan tullut paljon, ja lisää odotetaan. Hän painottaa, ettei listaa julkaista internetissä, vaan julkaisupaikka ja -ajankohta ovat vielä avoimia.

Inkvisitorinen hanke

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio suhtautuu vakoilumuseon hankkeeseen jyrkän kriittisesti. Hänen mielestä moinen tiedonkeruumenetelmä on inkvisitorinen.

- Jos ihmiset voivat kertoa, ketä he epäilevät rikoksesta ja myöhemmin nämä nimet julkistetaan, niin kyllä seuraukset voivat olla karmeat. Lisäksi nimiä museolle toimittaneet henkilöt eivät varmastikaan nauti lähdesuojaa, Aarnio puuskahtaa.

Aarnio uskoo hankkeen poikivan vielä läjän kanteluita tietosuojavaltuutetulle.

Museonjohtaja kuitenkin väittää, ettei ongelmia tule, sillä väärää tietoa ei hänen mukaansa tulla julkaisemaan. Mutta miten vihjeen kautta saatu tieto epäillyistä henkilöistä todennetaan?

- Toki saamme vihjeitä, joista voi heti nähdä, mikä on ollut lähettämisen motiivi. Mutta joka tapauksessa ilmianto, oli se sitten tehty leikinpäiten tai pahantahtoisesti, tarkistetaan.

Entä mistä tiedetään, puhuuko henkilö totta?

- Otamme yhteyden niihin ihmisiin, joiden nimet aiotaan julkaista, Turja ilmoittaa.

Asialla nappulaliiga

Teppo Turjan mielestä listalle päätyneiden ulostulo ei tule olemaan ongelma. Hänen mukaansa julkisuus on vakoilusta epäillyille harmitonta.

- Kyse on nappulaliigasta, eli niistä poliittisista nousukkaista, jotka 70- ja 80-luvuilla pyrkivät pääsemään Neuvostoliiton suosioon ottamalla yliystävällisen asenteen Itä-Saksaa kohtaan.

Turja sanoo, että museon keräämät tiedot tullaan aikanaan luovuttamaan myös Suojelupoliisille.

Lähteet: YLE Uutiset