1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puheterapia

Virtuaalilääkäri jeesaa potilasta etäältä

Pudasjärven terveyskeskuksen tuore videohoitokokeilu on lähtenyt hyvin käyntiin. Kunnassa on hoidettu videoyhteyden välityksellä alkuvuoden aikana jo useita haavanhoitoa ja puheterapiaa tarvitsevia henkilöitä.

Kuva: YLE / Pekka Loukkola

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallinnoima videoneuvotteluhanke alkoi tämän vuoden alussa. Kesäkuun loppuun asti kestävässä pilotissa testataan, miten videoneuvottelu toimii puheterapiassa ja haavanhoidossa.

Pudasjärveläiset potilaat saavat hankkeen myötä haavanhoitoa terveyskeskuksessa, mihin saadaan tarvittaessa videoyhteys Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Puheterapia voidaan taas hoitaa videoneuvottelulaitteen ansiosta samalla tavalla kuin koululainen ja puheterapeutti olisivat samassa huoneessa.

Pudasjärvellä on hoidettu tähän mennessä jo useampia haavanhoitoa ja puheterapiaa tarvitsevia potilaita. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan kaikki kokeiluun osallistuneet ovat suhtautuneet videovälitteiseen hoitoon myönteisesti.

- Potilaan on paljon helpompi osallistua hoitoon häntä lähellä olevassa terveyskeskuksessa sen sijaan, että hän joutuisi matkustamaan lääkärikäynnille Ouluun. Siinä säästyy aikaa ja rahaa, Korpelainen perustelee.

Virtuaalihoito on huomista

Videoneuvottelu nopeuttaa sairaanhoitopiirissä tiedonvälitystä ja karsii tarpeetonta matkustelua. Hoidolle on tarvetta etenkin Pohjois-Suomessa, jossa välimatkat ovat pitkiä.

Juha Korpelaisen mukaan virtuaalinen hoito tulee yleistymään Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tulevaisuudessa voimakkaasti.

- Pohjois-Pohjanmaalla on tähän mennessä toteutettu pitkään muun muassa diabeteshoitoa videoyhteyden välityksellä. Pyrimme jatkossa kehittämään sähköisiä työmenetelmiä entisestään ja ottamaan uutta etäteknologiaa käyttöön potilaiden hoidon parhaaksi, Korpelainen päättää.