Helsingin poliisin tutkintamateriaalia löytyi roskalavalta

Helsingin poliisin johto on yllättynyt Pasilan poliisitalon pihalle jätelavaan jätetyistä poliisin tutkintamateriaaleista. Pihassa olleesta roskalavasta on löytynyt iso joukko muun muassa rikosteknisiin tutkimuksiin liittyvää materiaalia, kuten hätäpuhelunauhoja, kuulustelunauhoja, hiuksia ja verisiä vaatteita.

YLEn toimittajan roskalavalta löytämien C-kasettien nauha oli katkaistu yhdestä kohtaa saksilla. Kuva: YLE

Roskalavan sisällöstä kertoi ensimmäisenä Voima-lehti verkkosivuillaan.

Helmikuun alusta asti pihamaalla olleeseen lavaan on ollut pääsy kaikilla ohikulkijoilla. Lavalle on tyhjennetty tutkintamateriaalia Pasilan poliisitalon muuton tieltä.

Ylen toimittaja löysi roskalavalta luotiliivin ja c-kasettinauhoja, jotka sisältävät hätäkeskuksen ja poliisipartion välistä keskustelua elottomaksi menneestä asiakkaasta poliisiautosta sekä henkirikoksesta. Jälkimmäisessä naishenkilö tekee ilmoituksen raa'asta puukotuksesta Helsingin Pukinmäessä.

Puheluissa mainitaan puukotetun nimi ja osoite sekä kuvaillaan tarkasti tapahtumien kulkua.

Lavalla oli myös C-kasetti, jonka päällä lukee "Sanna Sillanpään haastattelu", osittain revitty passi ja pino kahtia revittyjä valokuvia ruumiinavauksesta.

Poliisissa kiivas selvittely käynnissä

Helsingin apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku kertoo, että materiaalien hävittämismenettely on tullut poliisin johdolle yllätyksenä. Pikaselvittelyn perusteella Liukku kuitenkin kertoo, ettei lavalla hänen tietojensa mukaan ole arkaluontoista materiaalia.

– Saimme tietää roskalavan sisällöstä kaksi päivää sitten. Selvittelemme asiaa ja näin alustavasti voin sanoa, ettei joukossa ole arkaluontoisia tietoja.

Poliisi selvittää parhaillaan sisäisen tutkinnan avulla miksi asiakirjat ja muu aineisto ovat joutuneet kaikkien saataville.

– Poliisilla on säädökset henkilötietojen käsittelystä ja ne ovat erityisen arkaluontoisia tietoja. Tämäntyyppinen informaatio ei saa joutua ulkopuolisten käsiin, sanoo Liukku.

Normaalisti tiedot suojataan tarkasti

Myöhemmin iltapäivällä tiedotusvastuuseen asetettu päivystävä komisario Jussi Huhtela kertoo, että kaikki tavarat ovat olleet jokaisen poliisiyksikön harteilla. Toistaiseksi on edelleen epäselvää kenen käsistä tavarat ovat lavalle joutuneet, poliisien vai muuttomiesten.

Normaalisti arkaluontoisia tietoja säilytetään tiukkojen määräysten mukaisesti. Asiakirjoja ja materiaalia tuhotaan tarvittaessa silppureilla tai sitten niitä säilötään turvallisiin varastoihin. Hätäkeskusnauhat ja kuulustelunauhat hävitetään normaalisti kokonaisuudessaan. Nauhan poikki leikkaaminen ei suojatoimena ole riittävä.

Jussi Huhtelakaan ei pidä tapausta toistaiseksi vakavana, vaan enneminkin nolona.

Tietosuojavaltuutettu: Poliisijohdon selvitettävä asia mahdollisimman nopeasti

Mikäli sivullisten haltuun joutunut materiaali osoittautuu poliisin tutkimuksissa edelleen salassa pidettäväksi, on kyseessä useammankin lain rikkomus, sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Aarnion mukaan poliisiorganisaation johdon pitää ryhtyä välittömästi selvittämään asiaa ja selvittää ovatko he ohjeistaneet henkilökuntaa tarpeeksi tietoturvasta.

Mikäli asia etenee tuomioistuimeen, voi siitä koitua ankarimmillaan vankeusrangaistus. Yleisimmin tietosuojarikoksissa tuomiot ovat muutamia kymmeniä päiväsakkoja.

Tietoaineistojen hävittäminen on osoittautunut hyvin vaikeaksi, sanoo Aarnio.

– Kun rikkomuksia on selvitelty, on käynyt ilmi, että taustalla on ajattelemattomuutta ja osaamisen puutetta. Kansalaisten on kuitenkin voitava luottaa siihen, ettei tietoja joudu sivullisten haltuun.