Linnunpöntöt puihin pikapuoliin

Vaikka lintujen kevätmuutto on viime vuosiin verrattuna myöhässä, osa linnuista etsiskelee jo pesäpaikkoja. Riihimäkeläisen lintuharrastajan Kalervo Viitasen mukaan lähiviikkoina onkin hyvä aika ripustaa lintupöntöt puihin.

Kotimaa
Linnunpönttö puussa.
YLE Häme

Kalervo Viitasen mukaan myös vanhat puissa olevat pöntöt olisi hyvä puhdistaa. Nyt onkin kiire pönttöjen huoltohommiin.

- Nyt kun on vielä pikkupakkanen, pöntössä olevat loiset eivät ole heränneet ja puhdistus olisi hyvä suorittaa pikimmiten. Uusia pönttöjä ehtii ripustaa vielä kuukauden ajan, Viitanen sanoo.

Pöntöstä pitää poistaa kaikki vanhat pesärakenteet uusien tieltä. Syksy olisi kevättäkin parempaa aikaa puhdistukselle, mutta jos puhdistamienen on jäänyt väliin, vielä ehtii, Viitanen sanoo.

Pesäntekovietti vie lintuja

Pönttöjä etsivät niin etelästä saapuvat muuttolinnut kuin Suomessa talvehtineet sirkuttajat. Lintu tekee pönttöön uuden pohjan joka kesä, kertoo Viitanen.

- Vaikka pöntössä olisinkin vanhat jäänteet jäljellä, lintu rakentaa uuden pesän päälle. Linnuilla on rakennustaito olemassa.

Pesänrakennusvietti on linnuilla varsin vahva. Viitasen mukaan esimerkiksi sinitiaiselle uudessa pöntössä olisi hyvä olla hieman purua pohjalla.

- Sinitiainen haluaa ensiksi itse putsata pöntön. Siksi uudenkaan pöntön ei tarvitsisi olla putipuhdas. Puhdistamisen jälkeen sinitiainen alkaa rakentaa uutta pohjaa ja oman pesämuodostelmansa pönttöön, Kalervo Viitanen kertoo.

Tavallisimpia pesänrakennustarvikkeita ovat muun muassa pienet risut, puiden lehdet, höyhenet ja sammal. Pesämateriaalit linnut löytävät kyllä, mutta pönttöjen rakentaminen on tärkeä apu monelle linnulle, Viitanen muistuttaa.

- Metsiä häviää kokoajan ja pikkulinnut tulevat enemmän pihapiireihin. Talviruokinta auttaa lintuja löytämään ruokaa ja jos pihapuussa on pönttö, linnut saamaan myös pesimään pihapiirissä.

Suomen Metsästysmuseossa vietetään tiistaina pönttöpäivää, jossa rakennetaan pönttöjä linnuille.

Lähteet: YLE Häme