Kymenlaakson kesäteattereissa harmaita panttereita ja ongelmaisia kääpiöitä

Suomen suvi ilman kesäteatteria on monelle mahdoton ajatus. Osa ei edes käy teatterissa muulloin kuin kesällä. Se näkyy myös kesäteattereiden ohjelmistoissa, jotka keskittyvät pääasiassa kotimaiseen komediaan.

kesäteatterit
Kohtaus Tirvan kesäteatterin näytelmästä Tukkijoella
Tirvan kesäteatterissa esitettiin Tukkijoella -näytelmää kesällä 2009. Yleisön pyynnöstä näytelmä jatkaa myös kesän 2010.YLE / Kirsi Partanen

Kymenlaakson 11:sta kesäteaaterista ainoastaan Kouvolan teatteri on tarttunut alunperin ulkomaiseen tekstiin. Englantilaiseen lastennäytelmään pohjautuva esitys kulkee vielä työnimellä Kolme pikkuhukkaa ja iso paha sika.

"Ajankohtaisuus kuuluu kesäteatteriin"

Sama näytelmä ei yleensä jatka kesäteatterissa kahta kesää peräkkäin. Poikkeuksen tekee Tirvan kesäteatterin Tukkijoella, jonka ohjaavat Piia Kleimola ja Minna Pasi.

- Sama esitys lämmitellään nyt uudelleen, vain muutama rooli on vaihtunut, sanoo Piia Kleimola.

Kleimola ohjaa myös Jaalassa Harmaat pantterit -nimisen näytelmän, joka sijoittuu vanhainkotiin. Heikki Lundin kirjoittaman näytelmän hän löysi Näytelmäkirjailijaliiton nettisivuilta. Teksti on Kleimolan mielestä paitsi hauska, myös surullinen.

- Vanhusten tilanne on ajankohtainen aihe, ja mielestäni ajankohtaisuus kuuluu kesäteatteriin, Kleimola sanoo.

Kaikilla kääpiöillä ajankohtaiset ongelmat

Haminan teatteri esittää Bastionissa uuden dramatisoinnin tutusta satunäytelmästä Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Esitys keksittiin ottaa Haminaan, kun teatterin rahastonhoitaja näki esityksen Rovaniemellä.

- Hän kertoi, kuinka yleisössä kaiken ikäiset nauroivat katketakseen. Totesimme sen sopivan meille erittäin hyvin, sanoo Haminan teatterin tuottaja Henni Kiri.

Lumikki ja seitsemän kääpiötä on musiikkinäytelmä, jossa on kaikkiaan kymmenen erilaista laulua. Tutun sadun päälle on kirjoitettu uusia tasoja, esimerkiksi kertojana on Elias Lönnrot ja mukana seikkailevat sekä Puuha-Pete että Kapteeni Koukku.

Pohjalla on tuttu tarina ja Lumikin lisäksi mukana on ilkeä äitipuoli sekä prinssi. Kääpiöt muodostavat bändin, ja jokaisella on todettu luonteensa mukainen diagnoosi. Esimerkiksi Uneliaalla on todettu uniapnea, Vilkkaalla on ADHD ja Jöröllä puolestaan keskivaikea masennus.

- Oleellista on se, miten näytelmä ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin kuten tasa-arvoon, lapsen oikeuksiin ja erilaisuuteen, Kiri toteaa.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Valtteri Kykkänen