Lumitalvi käy kunnille kalliiksi

Runsasluminen talvi tuntuu kuntien kukkaroissa. Tampereella kaiken talvikunnosapidon kustannukset ovat noin 6 miljoonaa euroa. Aiempina talvina lumen kuljetukseen kaatopaikoille on kulunut rahaa parisataatuhatta. Tänä vuonna lähennellään jo puolta miljoonaa.

Kotimaa
Kaivinkone lumivuoren huipulla.
YLE / Petri Aaltonen

Tampereen suurimmalle lumenkaatopaikalle Hakametsään käy jatkuva kuorma-autoralli. Korkeuksiin kohoava lumivuori kätkee sisäänsä yli 10 000 lavallista lunta. Kuorma-auton vetoisuudesta riippuen lavalle mahtuu 10-15 kuution lasti.

Edellisvuosiin verrattuna lumen määrä on työpäällikkö Reijo Lahtisen mukaan moninkertainen.

- Ihan tarkkoja lukuja ei ole, mutta semmoinen näppituntuma on, että ollaan yli puolet enemmän ajettu. Jäiskö johonkin kolmasosaan nuo edelliset talvet, Lahtinen pohtii.

Naapureita lumiralli harmittaa

Aurinkoisella aamupäivälenkillä ollut hakametsäläinen Virtasen pariskunta päivitteli lumenkaatopaikan korkeutta. Näin korkeaa kasaa yli 30 vuotta alueella asunut Seppo Virtanen ei muista nähneensä.

- Ei ole näin isona kyllä ollut. Tässä kun ollaan ohi kuljettu vuosikaudet niin kyllä se on ollut puolet pienempi.

Osaa lumenkaatopaikannaapurustosta jatkuva lumiralli sekä likainen lumivuori on haitannut kertoo Leena Virtanen.

- Kyllä mä uskoisin, että aikamoista meteliä pitää ja harmittaa. Eikö ne ihan kymmeneen asti aja tätä rallia.

Kadut lainehtivat sulamisvesistä?

Auringon lämmittäessä lumi sulaa vedeksi ja tämä näkyy myös kaduilla.

Toistaiseksi katuviemäreiden suuremmilta tukkeutumisilta on vältytty, mutta Tampereen Vesi ja Tampereen kaupunki ovat varautuneet asiaan jo ennalta ehkäisevästi, kertoo työpäällikkö Reijo Lahtinen.

- Tässä on meillä vähän aikaa ollut toimenpiteinä karhut ja kuormaimet. Sitten näitä kaivonpaikkoja ja ojanreunoja putsaillaan. Sitten on työryhmiä liikkeellä, jotka aukaisee näitä ritiläkansia. Sitä hommaa on kyllä tähänkin asti riittänyt aika hyvin.

Lumivuori vielä kesälläkin?

Lumi siis sulaa, mutta mahtaako Hakametsän valtava lumivuori sulaa edes kesälläkään, pohtii moni hakametsäläinen.

- Jos tämmöseen malliin jätetään, niin ei sula kyllä ennen seuraavaa talvea. Se riippuu tietenkin kesästä, että onko märkä vai paisteleeko aurinko. Vähän täytyy pöyhiä, että sulaminen tapahtuu ennen seuraavaa koitosta, Lahtinen sanoo.

Lähteet: YLE Tampere / Kai Pohjanen