1. yle.fi
  2. Uutiset

Pilleritutkimus pyrkii nitistämään lasten astman

Suomi on mukana maailman ensimmäisessä tutkimuksessa, joka selvittää voidaanko tabletilla estää lapsen allergisen nuhan kehittyminen astmaksi. Turku, Tampere ja Helsinki tarjoavat tutkimuskeskukset.

allergia
Tyttö aivastaa.
YLE / Eila Haikarainen

Suomen tutkimuksen johtaja, lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri, dosentti Erkka Valovirta korostaa, että tutkimus tehdään jo käytössä olevalla heinän siedätyshoitotabletilla, jolla voidaan hoitaa yli viisivuotiaiden lasten ja aikuisten heinäallergiaa.

Tällä hetkellä noin 100 000 suomalaista lasta kärsii koivun tai heinien siitepölystä, ja joka neljäs suomalainen kärsii silmä- ja hengitystieoireista. Heinän siitepöly aiheuttaa noin puolet näistä oireista. Siedätyshoidon piirissä on noin 10 000 suomalaista, joista noin 1 500 saa tablettisiedätyshoitoa. Merkittävästi isompi osa potilaista hyötyisi siedätyshoidosta.

Koehenkilöitä etsitään

Siedätystabletin tavoitteena on estää lapsen allergisen nuhan kehittyminen astmaksi. Parhaillaan etsitään potilaita tähän maailman ensimmäiseen tutkimukseen, kertoo dosentti Erkka Valovirta. Tutkimusta tehdään myös Tampereella ja Helsingissä. Tutkimukseen etsitään 5-12 vuotiaita lapsia, joilla on merkittäviä oireita heinän siitepölystä.

Siitepölykausi on vasta alkamassa Suomessa poikkeuksellisen kylmän talven jälkeen. Koivun ja heinän siitepölystä oireita saavien tulisi Valovirran mukaan viimeistään nyt tarkistaa lääkityksen toimivuus. Heinän siitepölyallergiaa voidaan hoitaa välttämällä allergeenia, käyttämällä oireenmukaista lääkitystä ja siedätyshoidolla. Heinäallergian tavallisimpia oireita ovat nuha, hengitysvaikeudet, ihoärsytys sekä kutisevat ja vuotavat silmät.

Esimerkiksi Turunmaan sairaalassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä poliklinikalle lähetteellä ympäryskunnista tulevista potilaista 84 prosentilla todetaan jokin allerginen sairaus, kuten astma, kertoo ylilääkäri, lastenallergologi Marianna Tala-Heikkilä Turunmaan sairaalasta.

Pahimmillaan allerginen nuha hankaloittaa huomattavan paljon elämää, jos nenä- ja silmäoireiden lisäksi esiintyy väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta, työtehon alenemista ja koulusuoritusten heikkenemistä allergisen nuhan takia.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi