Hyppää sisältöön

Google lopetti sensuroinnin Kiinassa

Google on maanantaina kertonut lopettaneensa hakutulosten sensuroinnin Kiinassa. Se ohjaa kiinalaiset netinkäyttäjät nyt kiinankielisille sivuilleen Hongkongissa. Kiina suuttui päätöksestä ja Yhdysvaltain hallituskin on ilmaissut pettyneensä ratkaisuun.

Google ja Kiinan hallitus ovat pitkään keskustelleet kireissä tunnelmissa hakupalvelusta. Google on tähän saakka suodattanut valtion vaatimuksesta pois esimerkiksi toisinajattelijoiden sivuja tai Tiananmenin kansannoususta kertovia hakutuloksia. Kiina on jo kommentoinut hakuyhtiön ratkaisua "täysin vääräksi". Sen mukaan päätös rikkoo tahojen kirjallista sopimusta.

Hakukoneyhtiö aikoo silti pitää muut toimintonsa ja toimitilansa pystyssä Kiinassa. On kuitenkin arvioitu, että sensuroinnista luopumisen seurauksena Kiina pakottaisi Googlen ulos maan markkinoilta. Valtapuolue voisi estää kiinalaisilta pääsyn Hongkongin-sivuille, jolloin Googlen toiminta olisi kannattamatonta.

Valkoisen talon lausunnosta paistoi pian Googlen ilmoituksen jälkeen pettymys. Yhdysvaltojen mukaan ratkaisu petti odotukset, että Kiina ja Google voisivat päästä sensuurikysymyksessä yhteisymmärrykseen.

Hyvää ratkaisua pattitilanteeseen on ollut vaikea löytää, paljasti Googlen lakijohtaja David Drummond yhtiön blogissa.

- Me todella toivomme päätöksellemme kunnioitusta Kiinan hallitukselta, vaikka tiedämme hyvin, että se voi milloin tahansa torjua pääsyn palveluihimme.

Erityishallintoalue Hongkong on manner-Kiinaa vapaamielisempi. Siellä internetiä ei sensuroida, ja ohjaaminen sikäläisille sivuille on Googlen mukaan täysin Kiinan lain mukaista.