1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

SS-mies sai tuomion sodanaikaisista murhista Hollannissa

Saksalainen tuomioistuin on tuominnut 88-vuotiaan SS-miehen hollantilaisten siviilien murhista toisen maailmansodan aikana. Heinrich Boere -niminen tuomittu kuului natsien SS-taistelujoukkojen iskuryhmään.

Ulkomaat

Aacheninin kaupungissa toimiva tuomioistuin tuomitsi Boeren elinkautiseen vankeuteen kolmesta murhasta. Syytetty myönsi teot, mutta väitti toimineensa ylempiensä käskystä. Oikeudenkäynti alkoi viime lokakuussa.

Boere ehti pakoilla oikeutta kuusi vuosikymmentä. Hän välttyi oikeudenkäynniltä 40-luvun lopulla, kun hän onnistui pakenemaan sotavankileiriltä syntymämaahansa Saksaan.

Boeren isä oli hollantilainen ja äiti saksalainen. Boere itse varttui aikuiseksi Hollannissa. Hollannin viranomaiset yrittivät vuosikymmenien ajan saada miehen tuomiolle, mutta Saksa oli siihen haluton, koska miehellä epäiltiin olevan myös Saksan kansalaisuus. Saksa on haluton luovuttamaan kansalaisiaan tuomiolle ulkomaille.

Boere työskenteli hiilikaivostyöläisenä vuoteen 1976. Oikeuteen hän lopulta joutui, kun Saksan viranomaiset päättivät aloittaa oikeusprosessin. Korkein oikeus katsoi, että pyörätuolissa istuva Boere on riittävän terve oikeudenkäyntiin.

Surmasi kolme ihmistä ampumalla

Boere surmasi natsien miehittämässä Hollannissa Maastrichtissa kolme tavallista hollantilaista ampumalla. Hän on myöntänyt teot ja jopa ylpeillyt niillä.

Nürnbergin oikeudenkäynnin jälkeen Saksassa on tutkittu noin 25 000 sotarikostapausta, mutta vain harvat niistä ovat edenneet oikeussaleihin asti.

Eniten julkisuutta on saanut John Demjanjukin tapaus. 89-vuotiaan Demjanjukin oikeudenkäynti alkoi Münchenissä marraskuussa. Häntä syytetään osallisuudesta 27 900:n ihmisen kuolemaan Sobiborin tuhoamisleirillä Puolassa.

Lähteet: AFP