Eino Leino -palkinto J.K.Ihalaiselle

Tämän vuoden kirjallisuuden Eino Leino -palkinnon saa runoilija, suomentaja, pienkustantaja, kirjanpainaja, kulttuurilehden toimittaja ja festivaalijärjestäjä J.K.Ihalainen.

kulttuuri

Palkintolautakunta luovutti palkinnon Ihalaiselle toisin tekemisestä sekä kirjan ja sanan voiman vaalimisesta.

Lautakunnan mukaan Ihalainen on vapauden ja painokonetta pyörittävän veden voimalla kirjoja tekevä maailmankansalainen, joka on kulkenut pakolaisen vimmalla, keräilijän vaistolla ja maanmittarin nöyryydellä runon juurille, sinne missä näkyjennäkijät vielä elävät.

Tampereella syntynyt Ihalainen asuu nykyään Siuron kylässä Pirkanmaalla, jossa hän pyörittää kosken voimalla toimivaa kirjapainoa.

Marginaalien yksinäinen ratsastaja

Oman tien kulkijana, runollisena elämäntaiturina ja vapauden vaatimukseen perustuvalla elämäntavallaan J.K Ihalainen on Eino Leino-palkintoraadin mielestä osoittanut, että on mahdollista tehdä merkityksellisiä kirjallisia tekoja, elää ja toimia toisin valtakulttuurin ulkopuolella.

Runoilijan, suomentajan, pienkustantajan, kirjanpainajan, kulttuurilehden toimittajan ja festivaalijärjestäjän talossa runous syntyy kuvien, musiikin ja ihmisten keskellä. Palkintoraati korostaa että Siuron Rimbaudin ovet ovat auki niillekin, joita runous ei muualla tavoita, ja sen kynnyksen yli ovat kulkeneet myös meillä muutoin vähälle huomiolle jääneet avantgarde-, beat- ja undergroundrunoilijat Jerome Rothenbergistä ja Gary Snyderistä Bruno K. Öijeriin.

Palkintoraati totesi myös että Ihalaisen Palladium-kirjat on ollut tienraivaaja ja esikuva uusille ja rohkeille pienkustantamoille, ja tamperelaisen Annikin runofestivaalin maaginen tunnelma, runonmielinen vastarinta ja yhteisöllisyys ovat vertaansa vailla. Vaikka J.K. Ihalaista voisi luulla suomalaisen runouden suureksi muukalaiseksi on hän runoihmisten rakastama ja arvostama sanankäyttäjä ja mahdollistaja – Eino Leinon hengessä hymysuin laulava ”kirjaton, karjaton mies”.

Eino Leinon palkinnosta

Eino Leino -palkinto annetaan kirjailijalle joko erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä julkaisutoiminnasta. Palkinnon alaan kuuluu kotimainen kirjallisuus ja kirjallisuuden tutkimus, kuitenkin ensi sijassa runous.Kirjailija voi saada palkinnon vain kerran. Palkinto annetaan aina Eino Leinon Seura ry:n vuosikokouksessa.

Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1956, jolloin se myönnettiin Viljo Kajavalle. Palkinnon ovat saaneet myös mm. Olavi Paavolainen, Arvo Turtiainen, Kaisa Korhonen, Mirkka Rekola, Väinö Kirstinä, Hannu Mäkelä, Helvi Hämäläinen ja Tuomas Anhava, Jaakko ja Virpi Hämeen-Anttila sekä Hannu "Tuomari" Nurmio.

Lähteet: YLE Uutiset