Kiina ryhtyi sensuroimaan Googlen hakutuloksia

Kiinalaiset Google-hakukoneen käyttäjät eivät edelleenkään tiistaina päässeet arkaluontoisille nettisivuille. Google lopetti maanantaina hakutulosten sensuroinnin ja vetäytyi lopullisesti maasta, mutta Kiinan hallitus on nyt ryhtynyt sensuroimaan yhtiön hakutuloksia.

Ulkomaat
Googlen toimitalo Pekingissä Kiinassa.
EPA / DIEGO AZUBEL

Haut arkaluontoisille sanoille kuten Tiibet tai Falun Gong eivät onnistuneet Google-hakukoneella tiistaina Kiinassa.

Haun olisi pitänyt Googlen puolesta onnistua, sillä yhtiö vetäytyi maanantaina Manner-Kiinasta ja lopetti varhain tiistaina hakutulosten sensuroinnin Kiinan hallituksen määräysten mukaisesti.

Kiinan hallitus on mitä todennäköisemmin ryhtynyt itse sensuroimaan hakutoimintoja, koska Googlen samat kiinankieliset sivut ovat toimineet Kiinan ulkopuolella.

Google ohjaa kiinankieliset haut nyt Hongkongissa toimivalle palvelimelle, missä haut esimerkiksi toisinajattelijoiden nettisivuille toimivat tiistaina moitteettomasti.

Kiinan viranomaiset estävät pääsyn hallitusta kritisoivien järjestöjen kuten puoliuskonnollisen Falun Gongin tai ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin sivuille. Esimerkiksi haku "4. kesäkuuta" ei toiminut Kiinassa tiistaina, sillä haku viittaa Tiananmenin verilöylyyn vuonna 1989.

Myös pääsy suositulle YouTube-videosivustolle oli estetty.

Kiina: "Google rikkoo sopimusta"

Kiinan hallitus tyrmäsi jälleen tiistaina Googlen vetäytymisen. Kiinan hallituksen mukaan Google on rikkonut kirjoitettua sopimusta ja yhtiö politisoi kaupallisia asioita.

Pekingissä muutamat kiinalaiset toivat Googlen päämajan eteen kukkia ja suklaata. Monet ohikulkijat olivat pettyneitä Googlen päätökseen.

- Se on valitettavaa mutta se oli myös väistämätöntä. Hallitus ei olisi koskaan tehnyt kompromissia sensuroinnista, Chen Wen, 28, sanoi.

- Kiinan tarvitsee yhtiötä. Se on suuri menetys maalle, Chen jatkoi.

Kiinan hallituksen ja Googlen riitely sensuroinnista jatkui yli kaksi kuukautta. Google syytti hallitusta nettihyökkäyksistä ja vastusti sensuroinnin jatkamista.

Kiinan erityishallintoalue Hongkong on Manner-Kiinaa vapaamielisempi. Siellä internetia ei sensuroida, ja ohjaaminen sikäläisille sivuille on Googlen mukaan täysin Kiinan lain mukaista.

Lähteet: AFP, Reuters, AP