Miksi kuume nousee iltaa kohden?

Kevättalven riemuihin kuuluu erilaiset flunssapöpöt ja virukset, jotka ajavat monet meistä petipotilaiksi. Kaikenlaisiin räkätauteihin liittyy yleensä myös lämmönnousu, ja viimeistään sitten se kuume pakottaa toipilaan makuuasentoon. Mutta mistä johtuu, että kuume nousee usein iltaa kohden?

kuume
Nainen pitää kuumemittaria suussa.
YLE / Ludovic Di Orio

Kuume on useimmiten merkki viruksen tai bakteerin aiheuttamasta tulehdussairaudesta. Kuumetta saattaa esiintyä esimerkiksi nuhan, yskän tai muun flunssan yhteydessä. Mutta mistä johtuu, että kuume nousee yleensä iltaa kohden, maalaislääkäri Tapani Kiminkinen?

- Ihmisellä kun ei ole yöllä lihastyötä niin tottakai myös ruumiinlämpö on matalampi. Päivän aikana se nousee tuommoisen noin 0,6 astetta ollen keskimäärin aktiivisella ihmisellä korkeimmillaan kello 16-18 välissä suunnilleen. Työ tuottaa lämpöä.

Kuumeella tarkoitetaan sitä kun ruumiinlämpö nousee korkeammiksi kuin normaalisti. Normaalia ruumiinlämpötilaa on kuitenkin vaikea määritellä, koska siihen vaikuttaa muun muassa mittaustapa.

- Peräsuolesta saa luotettavampia tuloksia kuin kainolasta jos kainalo on vaikka kovin hikinen. Nämä täytyy ottaa huomioon. Täytyy myös muistaa, että ihmisen kehonlämpö on yksilöllistä. Se voi vaihdella 35,2:sta 37,8:aan. Jollakin voi olla kehonlämpö 37,5 astetta ja se ei ole niin sanotusti kuumetta, Kiminkinen toteaa.

Lähteet: YLE Lahti