Hyppää sisältöön

Kissa kuntoon kotiruoalla

Kissoille myytävät kaupan kuivamuonat ovat asiantuntijan mukaan riski kissojen terveydelle. Maukuvat lemmikit eivät edes tarvitsisi kuivaruokaa.

Kuva: YLE / Mikko Lindqvist

Kaupan valmiit kissanruoat eivät ole hyväksi lemmikin terveydelle. 30 vuotta kissoja kasvattanut, jyväskyläläinen Mirjam Numminen kertoo, että kaupan valmisruoista voi tulla kissoille vatsaongelmia, munuaiset voivat pettää, turkki karheutuu ja silmät sumenevat.

Neljä kirjaa kissoista kirjottanut Numminen suositteleekin tekemään itse ruoan lemmikilleen. Lemminkin ruokaa kannattaa tehdä kerralla suurempi annos ja pakastaa ruoka annosrasioihin.

-Rafaelon kiusauksen resepti, jonka kehitin 30 vuotta sitten, on lähtenyt lentämään. Samoin kiireisen emännän keitos on toinen suosittu.

Hyvistä ainesosista, hyvä ruoka

Kissalle ruokaa tehdessään kannattaa ottaa huomioon ainesosat, joista lemmikilleen apetta laittaa. Jyväskyläläinen, lähes parisataa kissaa kasvattanut nainen ynnää, että kissa tarvitsee kunnon lihaa, kunnon kalaa ja rasvaa. Karvainen kaveri tarvitsee ihmisten tavoin omega3-rasvahappoja.

-Kala kannattaa kiehauttaa ennen tarjoilua, koska kalassa saattaa olla pöpöjä.

-Lusikallinen rasvaa tekee hyvää joka päivä. Kasviöljyt eivät kuulu kissan ruokavalioon vaan sen pitää olla kunnon voita, tiivistää Numminen.

Hiilihydraatit ovat jokseenkin tarpeettomia kissoille. Jos lemmikillä on vatsaongelmia, niin silloin oireita voidaan lievittää kuidulla.

Rafaellon kiusaus - ison kissaperheen resepti

8 dl vettä

4 dl kaurahiutaleita

200–300 g jauhettua maksaa (pennuille vähän tai ei ollenkaan); maksan voi jättää poiskin

7–8 kananmunaa

5½ kg tavallista nautajauhelihaa (ei paistia, koska rasva on tarpeen)

Voit lisätä 4 rkl luujauhoa (saa apteekista)

Älä koskaan lisää sipulia kissojen ja koirien ruokaan, koska se on vaarallista niille.

Sekoita aineet ja tee aineista 6 mureketta. Paista kiertoilmauunissa n.50 min 175 asteessa. Paistos pakastetaan sopivina annoksina.

Voit kokeilla reseptiä aluksi pienemmillä määrillä. Säilytä ainesten suhteet oikeina!