Hoitajavastaanoton maksullisuus puhuttaa kansanedustajia

Oppositiopuolueiden kansanedustajat ovat tyrmistyneitä terveydenhuoltoon kaavaillusta uudesta maksusta. Suunniteltu sairaanhoitajien rajattu lääkkeenmääräämisoikeus tuo mukanaan asiakasmaksun aiemmin maksuttomista hoitajavastaanotoista.

Kotimaa
Nainen hoitajan vastaanotolla
Aiemmin maksuttomia olleet hoitajavastaanotot ovat muuttumassa maksullisiksiYLE Häme

Maksua vastustavat kiivaasti oppositiossa olevat sosialidemokraatti Satu Taiveaho ja kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Räsänen oli huolissaan hoitajien lisäkoulutuksen riittämättömyydestä ja uuden lain eriarvoistavasta vaikutuksesta:

- Lääkkeen määräämisen edellyttämän koulutuksen tasoa lasketaan. Esimerkiksi pitkäaikaissairaat, vaikkapa kakkostyypin diabetesta tai veranpainetautia sairastavat potilaat käytännössä siirtyvät sairaanhoitajan potilaiksi. Tämä johtaa siihen, että ne joilla on varaa, hakeutuvat yksityislääkärille ja erikoislääkäreille seurantaan, koska terveyskeskuslääkärille on jatkossa todennäköisesti entistä vaikeampi päästä, sanoo Räsänen.

Hallituspuolueita edustavat keskustan Risto Aution ja kokoomuksen Timo Heinosen mielestä maksu on valitettava, mutta vähentämällä kalliita lääkärikäyntejä pitkäaikaissairaiden kulut voisivat vähetä.

- Täytyy muistaa se, että tämän lainsäädännön myötä monta sellaista käyntiä, jolloin potilaan on tarvinnut nykylainsäädännön mukaan käydä lääkärin vastaanotolla, voidaan hoitaakin sairaanhoitajan vastaanotolla ja tämä sairaanhoitajan vastaanotto tulee olemaan huomattavasti edullisempi, muistuttaa Timo Heinonen.

Lähteet: YLE Häme