Kaukoparannusta videon välityksellä

Harvaanasutuilla alueilla matkat sairaalaan ovat pitkät. Pudasjärvellä avuksi on otettu uusi tekniikka, kun potilaat saavat terveyskeskuksessa hoitoa sairaalan lääkäreiltä videon välityksellä.

terveys

Pudasjärven terveyskeskus osallistuu puolen vuoden mittaiseen EU-rahoitteiseen hankkeeseen, jossa testataan, kuinka kaukoparannus toimii.

Kun vastaanotolla kohdataan videon välityksellä, matkustaa potilas lähimpään terveyskeskukseensa sen sijaan, että matkustaisi lähes sadan kilometrin päähän Oulun yliopistolliseen sairaalaan. Rahaa säästyy ja saattajaakin tarvitaan lyhyemmän aikaa.

Videoneuvotteluja hyödynnetään myös kotisairaanhoidossa sekä puheterapiassa. Kotisairaanhoidossa hoitaja kuljettaa mukanaan pientä kannettavaa laitetta, jolla hän voi ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Uudesta käytännöstä hyötyvät etenkin monisairaat potilaat, kuten huonosti liikkuvat vanhukset, joilla on kroonisia vaivoja, kertoo Pudasjärven terveyskeskuksen vastaava lääkäri Seppo Leppänen.

- Potilaan hyöty on ennen kaikkea vaivattomuus. Me taas saamme näppärästi oman alamme tietotaitoa ja asiantuntemusta, kun videovastaanotto on samalla myös koulutustapahtuma, Leppänen jatkaa.

Teräväpiirtokuva potilaasta näyttää aidolta 42-tuumaisessa televisioruudussa. Ääni ehtii perille yhtä aikaa kuvan kanssa.

Kamera ei kummastuta

Selkäänsä isoa haavaa näyttämään tullut Lauri Liedes ei koe videovastaanottoa ongelmalliseksi.

- Kyllä minä voisin mennä tarkastukseen Ouluunkin, jos sinne aika varattaisiin. Asun kuitenkin hyvin lähellä Pudasjärven terveyskeskusta, joten tämä on järkevämpi ratkaisu. Aikaa säästyy, Liedes sanoo.

Sisätautikirurgian sairaanhoitaja ja haavahoitaja Helena Petäjäkangas on samaa mieltä.

- Potilaat ovat suhtautuneet hankkeeseen pelkästään myönteisesti. Itseänikään eivät kamerat häiritse, koska teen tässä joka tapauksessa oman alani työtä, Petäjäkangas toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset