yle.fi-etusivu

Bertolt Brechtin näytelmä Galilein elämä on kestänyt aikaa

Kansallisteatterissa Helsingissä saa tänään ensi-iltansa Bertolt Brechtin näytelmä Galilein elämä. Näytelmän ohjaajaa Katariina Lahtea Brechtin näytelmissä kiinnostaa etenkin ajattelun selkeys. Brechtin näytelmät ovat kestäneet hyvin aikaa, Lahti sanoo.

kulttuuri

Lahden mukaan näytelmien sosiaalisten suhteiden kuvaus on edelleen ajankohtaista.

- Hän oli niin lahjakas kirjoittaja, että hän kirjoitti koko ajan ihmisten välisistä suhteista sen lisäksi, että hän kirjoitti sosiaalisista suhteista ja ihmisen ja yhteiskunnan välisistä suhteista. Ja koska Brechtin näytelmät ovat niin monikerroksisia, niin sitä kautta siellä on aina olemassa se sisältö, joka kestää.

1900-luvun alkupuoliskolla vaikuttanut Bertolt Brecht mullisti teatteriajattelua aikoinaan niin sanotulla eeppisellä teatterillaan. Brecht halusi yleisön olevan tietoinen siitä, että teatteri on aina illuusiota.

- Minulle henkilökohtaisesti Brechtin näytelmissä kiinnostavinta on ajattelun selkeys. Ne ovat myös kyllä aika hauskoja juttuja, vaikkei se ensimmäisenä ehkä tule Brechtistä mieleen. Mutta minä luulen, että tämäkin esitys on aika hauska, Lahti sanoo.

400 vuotta vanha tarina toistuu nykyajassa

Brechtin Galilein elämä -näytelmä kertoo 400 vuotta vanhan tarinan tähtitieteilijä Galileo Galilein ja katolisen kirkon välisestä suhteesta.

- Katolinen kirkko pakotti Galilein pyörtämään opin maan kiertoliikkeestä, eli itsestään selvä ja havainnoilla todistettu asia kiellettiin valta- ja talouspoliittisista syistä. Vatikaani ja katolinen kirkko piti silloin ylivaltaa ja kirkon sana lepäsi kaiken yllä. Ja onhan meillä myös tälläkin hetkellä tällainen globaali ylivalta, ja se on markkinatalous, ohjaaja Lahti sanoo.

Galilein elämä -näytelmä on ollut ohjaaja Katariina Lahden suosikki jo pitkään. Näytelmä on hänen mielestään tullut jatkuvasti ajankohtaisemmaksi.

- Tietysti se, mitä tapahtuu tieteessä, koulutuksessa, yliopistoissa, mitä tapahtuu tieteiden ja talouden suhteissa ja myöskin se, mitä ihmisissä tapahtuu – tällaiset asiat toivat tätä näytelmää koko ajan lähemmäksi ja lähemmäksi.

Galilein hahmosta on moneksi

Kansallisteatterin Galilein elämä -näytelmässä lavalla nähdään muun muassa Minna Haapkylä, Juha Muje ja Markku Maalismaa. Maalismaa näyttelee Galileo Galilein osaa. Sen lisäksi että näytelmässä pohditaan tieteentekijän kohtaamia haasteita, Maalismaan mielestä Galilein tarina voi vertautua esimerkiksi monen taiteilijan uraan.

- Se voisi kertoa esimerkiksi vaikka minusta tai jostain taiteilijasta, joka mielestään oivaltaa jotakin ja nuorena kiihkeästi ajaa eteenpäin asiaansa, on kunnanhimoinen ja niin edelleen. Mutta sitten voi tulla jonkinlainen seinä eteen, joko sitä ei hyväksytä tai ymmärretä tai mitä tahansa. Onhan näitä taiteilijoita Suomessakin, jotka ovat ikään kuin juosseet kiviseinään.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Maija Lielahti

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Työelämä

Yritys lennätti työntekijänsä viikoksi Balille

Työnteko aurinkorannoilta voi olla pian arkea, kun diginomadit murtavat työnteon tapoja

Valtion talousarviot

Yle seurasi keskustelua eduskunnassa:

"Mitä ihmeen lääkettä te otatte, kun te lähdette täältä salista ulos?"

Verotus

Ensimmäinen laskelma julki: köyhät maakunnat joutuisivat perimään todella korkeaa maakuntaveroa

Piano

Tämä futuristinen soitin haastaa parhaat flyygelit – Testaa, kuuletko eron