Retroruoka tekee tuloaan

Retroruoka palaa muun retroilun ohessa suomalaisiin koteihin. Myös eko- ja luomulähtöisyys sekä lähiruoka kuuluvat retroruokaan. Merkittävimpänä retroruokana jopa ravintoloihin on palannut läskisoosi. Myös tilliliha, lämpimät voileivät ja marjakiisselit saavat veden kielelle.

Kuva: YLE

Retroruuat olivat - kuten muukin retro - muotia 50-60 -luvuilla.

- Retro on palannut vaatteissa, kalusteissa, astioissa, väreissä. Siihen nippuun sopii retroruoka oikein hyvin, sanoo Suomen Gastronomien seuran puheenjohtaja Raili Koroma.

- Retroruoka on selkää, ja eko- ja luomulähtöisyys sekä lähiruoka kuuluvat retroruokaaan.

Retroa ravintoloissa

Monien kotien lisäksi retroruokaan ovat tarttuneet jo monet ravintolat.

- Merkittävimmän paluun on tehnyt läskisoosi ja sen kanssa kuoriperunat, etikkapunajuuret ja suolakurkut, Raili Koroma kertoo.

Läskisoosin lisäksi tilliliha, lämpimät voileivät, pyttipannu ja kaalikääryleet löytyvät monien ravintoloiden ruokalistoilta.

- Myös vanhan ajan sunnuntairuuat ovat nousussa, pataruuat ja paistit sekä Wallenbergin ja Rydbergin pihvit.

Jälkiruokapöytä retroilee kiisseleillä, rapeaksi paistetulla pannukakulla ja mannapuurosta tehdyillä ylioppilailla.

Vanhojen keittokirjojen aarteet

Suomen Gastronomien seuran puheenjohtaja Raili Koroma on myös Suomen keittokirjaraadin puheenjohtaja. Hän suosittelee kaivamaan vanhat keittokirjat hyllyjen perukoilta uusiokäyttöön.

- Niistä löytyy aarteita! Reseptit ovat selkeitä ja raaka-aineet tuttuja. Pulma on vain se, että valmistusohjeet ovat hiukan suppeita, paisto ja keittolämpötilat puuuttuvat usein.