1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Neste Oil selvittää itse ympäristöjärjestöjen syytökset

Suomalainen öljynjalostaja Neste Oil aikoo tutkituttaa, onko sille palmuöljyä toimittava malesialaisyhtiö syyllistynyt laittomaan metsänkaatoon Borneon sademetsissä, kertoo uutistoimisto Reuters. Ympäristöaktivistien syytökset ovat jo saaneet ainakin kaksi yhtiötä, Unileverin ja Nestlen, perumaan palmuöljysopimuksia.

luonto
Tukkikuormaa ajetaan tiellä Borneossa.
Reuters-TV
Puuta kaadetaan sademetsässä.
Öljynjalostaja Neste Oil aikoo selvittää malesialasien palmuöljytuottajansa väitetyt ympäristörikkeet. Ympäristöjärjestöjen mukaan malesialaisyhtiö kaataa laittomasti sademetsiä palmuöljyplantaasien tieltä Borneon saarella. Yhtiö toimittaa palmuöljyä Neste Oilin biopolttoainelaitoksiin.

Unilever ja Nestle kuuluvat Euroopan johtaviin palmuöljyn ostajiin. Maan ystävät -ympäristöjärjestö julkisti viime viikolla raportin, jossa selvitettiin Neste Oilin palmuöljytoimittajan IOI Groupin toimia Indonesiaan kuuluvalla Borneon saarella.

- Laajoja sademetsäalueita hävitetään palmuöljyviljelmien tieltä, ojitetaan soita, joista tulee hiilidioksiidipäästöjä ilmaan ja viedään paikallisten maita, listaa syytöksiä Maan ystävien metsäasiantuntija Otto Miettinen.

Raportin mukaan IOI kiihdyttää toiminnallaan metsäkatoa ja edesauttaa ilmaston lämpenemistä.

IOI toimittaa Nesteelle palmuöljyä jalostettavaksi kahteen biopolttoainelaitokseen Porvoossa.

- Neste Oil ottaa syytökset vakavasti ja aikoo tehdä asiasta omat selvityksensä, johtaja Simo Honkanen Neste Oilista sanoo Reutersille lähettämässään viestissä.

Honkasen mukaan Neste Oil vaatii IOI:lta muutosta sen toimintatapoihin, jos syytökset pitävät paikkansa. Ääritapauksessa sopimus voidaan myös perua. Honkasen mukaan Neste Oil kuitenkin uskoo, että kyse on väärinkasityksestä tai epäselvyyksistä.

- IOI on erittain hyvä ja toiminut tähän asti erinomaisella tavalla ymparistömielessä, Honkanen kiittelee palmuöljyn toimittajaa.

Myös Greenpeace on arvostellut kiivaasti Neste Oilin toimintaa Indonesiassa. Ympäristöjärjestöjen mukaan kasvava palmuöljyn tarve Euroopassa lisää metsien tuhoutumista, johtaa ympäristölakien rikkomiseen ja aiheuttaa maankäyttöön llittyviä konflikteja Aasiassa. Borneossa sademetsien tuhoutuminen uhkaa myös uhanalaista orankia.

- Tällä hetkellä palmuoljystä suurin osa menee elintarvike- ja kosmetiikkateollisuuten ja jo nyt tilanne on todella paha kaakkois-aasian sademetsien osalta. Ja kun suomalainen valtionyhtiö Neste Oil vielä massiivisesti investoi palmuöljyyn polttoaineraakaaineena, niin se vaan pahentaa sitä tilannetta, sanoo Greenpeacen palmuöljyvastaava Maija Suomela.

Reutersin mukaan IOI Groupilla on ympäristösertifikaatit toimilleen Malesiassa, mutta ei Indonesiassa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi