1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. allergia

Risto Pelkosen palkinto HYKS:n allergialääkärille

Kliinisen allergologian professori Tari Haahtela on saanut arkkiatri Risto Pelkosen palkinnon. Haahtela on yksi Suomen johtavia keuhko- ja allergialääkäreitä.

Haahtela on toiminut HYKS:n iho- ja allergiasairaalassa ylilääkärinä vuodesta 1989. Kuva: HUS

Haahtela palkittiin Tampereen lääkäripäivillä.

Lääkärin virkansa ohella Haahtela myös opettaa sekä tekee tutkimus- ja hallintotyötä. Hän on kouluttanut keuhkolääkäreitä ja allergologeja niin Suomessa kuin ulkomailla.

Haahtelan tutkimustyö on kohdistunut astman varhaiseen havaitsemiseen ja hoitoon sekä allergian syihin. Viimeiset 10 vuotta hän on vetänyt Karjalan allergiatutkimusta, joka on pureutunut allergiaepidemian syihin.

Hän on ollut ideoimassa ja toteuttamassa menestyksellistä suomalaista astmaohjelmaa ja kuuluu maailman astman hoito-ohjeita laativaan ryhmään. Samoin hän on puheenjohtajana kansallisessa allergiaohjelmassa 2008-2018 ja kuuluu maailman allergiajärjestön hallitukseen.

Haahtela julkaisut kattavat noin 300 korkeatasoista kansainvälisesti noteerattua alkuperäistutkimusta ja hän on myös julkaissut allergiasta lukuisia kirjoja. Lisäksi hän on Allergia & Astma-lehden päätoimittaja.

Hän harrastaa luontoa ja on julkaissut käsikirjoja ja oppaita perhosista. Tästä hänet on palkittu niin Tieto-Finlandialla kuin valtion tiedonjulkistamisen palkinnolla.

Hän on Suomen FSC-metsäsertifiointiyhdistyksen puheenjohtaja ja kantaa huolta luonnon monimuotoisuuden hupenemisesta, joka yllättävällä tavalla liittyy myös sivilisaatiosairauksiin.

Tampereen Lääkäriseura r.y. ja Tampereen lääkäripäivät ovat perustaneet Arkkiatri Risto Pelkosen palkinnon vuonna 2007. Palkinto myönnetään lääkärin työn tiedollista, taidollista sekä ihmisläheistä sisältöä merkittävästi edistäneelle lääkärille.