1. yle.fi
  2. Uutiset

Näyttelijät toivovat yleisöltä ymmärrystä

Vaasan kaupunginteatterin ja Wasa Teaterin näyttelijät kokoontuivat tänään jakamaan tuntojaan käynnissä olevista työehtosopimusneuvotteluista ja tulevasta lauantain työnseisauksesta. Näyttelijät ovat valmiit seisomaan vaateidensa takana.

näyttelijät
Vaasalaisteattereiden näyttelijät kokoontuivat keskiviikkona yhteiseen tiedotustilaisuuteen Wasa Teateriin.Olli Koski / YLE

Kaupunginteattereiden näyttelijät eri puolilla maata tehostavat työehtosopimusneuvottelujaan tulevana lauantaina työnseisauksella. Näyttelijäliiton mukaan näyttelijöiden työehdot eivät ole ajanmukaiset. Kohennusta vaaditaan ilta- ja viikonloppulisien maksuun sekä työvuoden pituuteen. Toistaiseksi neuvotteluissa Suomen Teatterit ry:n ja Kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa ei olla päästy eteenpäin. Tällä hetkellä liiton neuvottelijat odottavat kutsua valtakunnansovittelijalle.

- Kyse on erittäin tärkeistä neuvotteluista ja asiasta, sanoo Vaasan kaupunginteatterin luottamusmies Karoliina Kudjoi. Olemme ainoa teatterin ja kunnan ammattiryhmä, joille ei makseta ilta- tai lauantailisiä.

Näyttelijöiden toinen vaatimus työehtosopimusneuvotteluissa liittyy lomiin. Näyttelijöiden työvuosi on jopa 14 päivää pidempi kuin muilla teattereissa työskentelevillä, kuten tekniikalla. Lomapäivissä on jääty muita aloja jälkeen.

Näyttelijäliitto muistuttaa, että vastoin yleistä käsitystä, näyttelijöillä ei ole pitkää kesälomaa. Kesätauko selittyy kuusipäiväisestä työviikosta kertyvillä vapailla.

Vaasalaiset näyttelijät toivovat teatteriyleisöltä ymmärrystä seisauksen tavoitteille. Näyttelijät kokoontuvat lauantaina näytäntöjen sijaan Rewell Centeriin toimintapäivään kello 13-15 välillä. Poisjäävät näytännöt on siirretty ajoissa perjantaille.

- Toivomme tietysti yleisöltä ymmärrystä. Toimintapäivänä meillä on mahdollisuus keskustella suoraan lähialueen ihmisten kanssa tilanteestamme, kertoo luottamusmies Karoliina Kudjoi.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi