Turkulainen rock & roll -pioneeri Pekka Loukiala on kuollut

Turkulainen Pekka Loukiala (1944-2010) kuului Suomen rock & roll -pioneereihin. Hänet äänestettiin vuonna 1961 Suomen rock-kuninkaaksi.

Pekka Loukiala (1966). Kuva: YLE

Pieksämäellä syntynyt Pekka Loukiala ja hänen veljensä Jukka saivat rocktartunnan 1950-luvun lopussa. He pääsivät esiintymään turkulaispromoottori Helge Siimeksen rocktilaisuuksissa ja kiertueella.

Tammikuussa Helsingissä pidetyn rock-kuninkuuskisan jälkeen Loukiala levytti esikoissinglensä. Se sisälsi kappaleet Kannat kattoon (When the Saints Go Marching In) ja Tutti Frutti.

Rock & roll -kausi huipentui Siimeksen huhtikuussa -61 Helsingissä käynnistämään Roobertin Rock Show -konserttisarjaan. Nimi vaihtui myöhemmin muotoon Oklahoma Rock Show.

Loukialan veljesten lisäksi esityksissä olivat mm. Eero ja Jussi Raittinen, Jorma Kalenius, Tuula ja Paula Karppanen, Jukka Kuoppamäki, Benny Hermansson ja Ossi Ahlapuro.

Rock-aallon laannuttua Loukiala siirtyi iskelmä- ja tanssimusiikin pariin. 1970-luvun rock-revivalin myötä hän puki nahkatakin ylleen ja levytti nostalgia-albumit Muistelen Elvistä ja King Creole.

Loukiala toimi vielä jonkin aikaa ravintolaesiintyjänä, mutta vaihtoi 80-luvulla kiinteistönhoitoalalle.

65-vuotias laulaja kuoli kotonaan 23.3.2010 pitkäaikaisen sairauden heikentämänä.