1. yle.fi
  2. Uutiset

Koru- ja vaatesuunnittelija Marja Sunalta käy myös lasin muotoilu

Vuosikymmeniä Marimekon ja Kalevan Korujen suunnittelijana toiminut Marja Suna on saanut töitään esille Suomen lasimuseoon Riihimäellä. Elämäni materiaalit ja muodot -näyttelyssä nähdään Marja Sunan paperi- ja vaateveistoksia, koruja sekä lasiteoksia.

Suomen lasimuseo
Hopeinen Lumikukka-koru
Marja Sunan viimeisimpiä menestyksiä on Kalevala Korulle suunniteltu Lumikukka.Kalevala Koru Oy

Marja Suna tunnetaan parhaiten Marimekon vaatteiden sekä Kalevala Korun korujen suunnittelijana.

Suomen lasimuseon näyttelyssä Riihimäellä nähdään Marja Sunan paperi- ja vaateveistoksia, koruja sekä lasiteoksia. Erilaiset ja omaleimaiset taidelasiesineet kertovat halusta löytää uusia materiaaleja ja ilmaisukeinoja.

Lasimuseon tutkija Uta Lauren sanoo, että Suna näyttää kulkevan aina avoimin mielin uusien materiaalien ja ideoiden perässä.

Marja Sunan hyvin erilaiset, omaleimaiset taidelasiesineet kielivät hänen palavasta halusta löytää uusia materiaaleja ja ilmaisukeinoja.

-Joku materalli on alkanut minua kiinnostamaan ja sitten olen alkanut tehdä siitä jotain. Tavoitteena on olut tehdä aina uutta ja ajankohtaista, mutta ei pintamuotia vaan säilyvää klassista tuotetta, kertoo taiteilija periaatteistaan.

Suna haluaa töidensä elävän pitkää. Klassisen eleganssin ohella niissä onkin selkeyttä ja ajattomuutta.

Vuonna 1979 Valtion taideteollisuuspalkinnon saanut ja 1998 Vuoden muotitaiteilijaksi valittu Marja Suna kertoo, että kaikessa luomistyössä pitää olla takana sanoma tai ajatus. Turhanpäiten hän ei halua luoda.

Sunan 2000-luvulla syntyneissä lasitöissä toistuu teemana huulet. Niiden takana on tarina.

-Suomessa on paljon yksinäisiä ihmisiä joille ei kukaan sano mitään. Koska huulien kautta kun kulkee viestiin niin tein uniikkkihuulet lasista. Eräs rouva kertoi veljensä menevän naimisiin ja hän halusi lahjoittaa heille huulet. Kun tulee vaikeaa niin he muistuttaisivat, että pitää puhua.

Uransa aikana Marja Suna on suunnitellut asusteita Herrala Oy:n ja Silo:n pääsuunnittelijana. Freelancerina hän on suunnittelut vaateita tai kenkiä muunmuassa Luhdalle, Kestilälle, Turolle, Sarvis-Moritelle, Turkistukulle, Piironen Oy:lle ja Roihulle.

Hän on toiminut myös päivä- ja aikakauslehtien avustajana sekä opettajana Taideteollisessa korkeakoulussa.

Entä mitä sanomaa Marja Suna haluaisi tänään välittää töissään ?

- Ihminen on tärkeä ja haluaisin tuottaa ihmisille mielihyvää ja elämyksiä, sellaista toisen huomioonottamista.

Näyttely avatuu yleisölle Suomen Lasimuseossa Riihimäellä perjantaina ja siihen voi tutustua syyskuun 12. päivään saakka.

Lähteet: YLE Häme

Lue seuraavaksi