Miehen kuva herkistää

Millainen on hyvä mies ja miten osaan olla hyvä isä? Miten voin olla toistamatta oman isäni virheet? Oululaissyntyisen Visa Koiso-Kanttilan tuorein elokuva tarkastelee erilaisia mieheyteen ja isyyteen liittyviä rooliodotuksia ja identiteettiongelmia.

elokuvat
Miehen kuva - elokuva rakkauden kaipuusta
Guerilla Films

Dokumenttielokuva Miehen kuva kertoo herkästi mutta kaunistelematta tarinan nelikymppisen Kalle Rissasen kriisistä ja muutoksesta parempaan. Miehen kuva on kertomus vanhemmuudesta, alkoholismin kiroista ja suomalaisen miehen rakkauden kaipuusta.

- Suosittelisin elokuvaa kaikille nelikymppisille miehille. Elokuvan aikana joutuu käymään läpi myös omia tunteitaan ja miettimään omaa roolia tässä elämässä niin isänä kuin aviomiehenäkin. Tämä ikä on sellainen, jossa pysähdytään ja ponnistetaan sitten sille loppumatkalle elämässä, miettii 45-vuotias oululainen Jari Nevala, jonka YLE Oulu vei katsomaan Miehen kuvan.

Oulussa osittain kuvattu dokumenttielokuva on harvinaisen intiimi kuvaus isän ja pienen pojan välisestä suhteesta. Tämä teki myös Jari Nevalaan syvän vaikutuksen.

- Elokuvan isä haki omaa lapsuuttaan, ja yritti samalla kantaa yksinhuoltajana omaa poikaansa mukana. Se pysäytti, Nevala pohtii.

Matka lapsuuden maisemiin

Miehen kuvan työryhmä: ohjaaja Visa Koiso-Kanttila, äänittäjä Markku Siurua ja päähenkilö Kalle Rissanen ovat lapsuudenkavereita Oulun Tuirasta. Elokuvan tekeminen on merkinnyt miehille matkaa yhteisiin lapsuuden maisemiin ja muistoihin.

Pieni mutta merkityksellinen osa elokuvan tapahtumista sijoittuu Ouluun. Tuiran tunnistaa kuvista. Miehen kuvan myötä toteutui myös ohjaajan pitkäaikainen haave päästä tekemään elokuvaa Ouluun.

Miehen kuva on Visa Koiso-Kanttilan suomalaisista miehistä ja pojista kertovan trilogian päätösosa; tätä edelsivät elokuvapalkintoja keränneet Isältä pojalle (2004) ja Talvinen matka (2007).

Miehen kuva -dokumenttielokuva on valittu yhdessä Mika Ronkaisen ohjaaman Freetime Machos -dokumentin kanssa alansa suurimmalle ja merkittävimmälle Hot Docs -dokumenttielokuvafestivaalille Torontoon.

Elokuva saa ensi-iltansa Oulussa elokuvateatteri Starissa 26.3.

Lähteet: YLE Oulu / Anna Keränen