1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. televisiomaksut

Tv-maksutarkastaja tuntee tekosyyt

Televisiomaksutarkastaja törmää työssään mitä kummallisimpiin selityksiin. Useimmiten jo ovenavaajan eleet paljastavat, onko taloudessa tv-vastaanotin vai ei.

Kuva: YLE

Televisiomaksutarkastaja Risto Rasista ei usein pyydetä käymään peremmälle asuntoon.

- Silloin keskustellaan siinä ovella televisiomaksutarpeesta. Vastaisuuden varalle annan kaavakkeen, jolla ilmoituksen voi tehdä itse. Jälkikäteen voi sitten katsoa, mihin osoitteisiin asukas itse on hankkinut luvan, eikä niissä asunnoista tarvitse enää käydä.

Selityksiä, miksi tarkastajaa ei haluta päästä sisään, on joka lähtöön. On vieraita, tyttöystävä on suihkussa, asunnossa on vihainen koira... Onpa Rasiselle myös väitetty tv-vastaanottimen olevan myös ihan toinen esine.

- Asukas väitti ovella, että laite ei ole televisio vaan akvaario tai kukkateline. Sanoin, että oli mikä oli, mutta jos sieltä Pikku Kakkonen näkyy, niin lupamaksu on maksettava.

Ääni paljastaa vastaanottimen

Tarkastajalle tuttu on sellainenkin tilanne, jossa asunnosta selvästi kuuluu television ääni, mutta kun ovikelloa soitetaan, televisio sammutetaan. Ovelle tullessaan asukas kuitenkin väittää, ettei hänen taloudessan ole vastaanotinta.

- Totta kai silloin pitäydyn siinä, mitä olen kuullut. Silloin kehotan edelleen tekemään tv-maksuilmoituksen sillä perusteella, että televisio kerran on käytössä, Risto Rasinen sanoo.

Tavallinen selitys on se, että ääni tuli dvd:ltä tai tietokoneesta. Rasisen mukaan tarkastajalla on oltava reaaliaikaista tietoa siitä, mitä ohjelmia televisiossa milloinkin näytetään.

- Tietyt ohjelmat, esimerkiksi Kauniit ja rohkeat, tulevat täsmällisesti samaan aikaan. Ja kun lyhyen ajan sisällä käy monessa asunnossa, jossa on televisiolähetys päällä, niin kulloinkin näytettävän ohjelman tietää hyvin.

Kokemus auttaa ilmiantamaan huijarin

Televisiomaksutarkastajalla ei ole oikeutta mennä sisälle asuntoon ilman asunnon omistajan lupaa. Jos on kuitenkin epäilys siitä, että asunnossa on käytössä oleva vastaanotin, on asukkaalla selontekovelvollisuus.

- Jos asukas ei anna selvittää, onko asunnossa lähetyksen vastaanottoon sopiva laite, saatetaan hänelle antaa maksu joka tapauksessa, kertoo Risto Rasinen.

Rasinen on ollut tv-maksutarkastajana 80-luvun lopulta lähtien. Kokenut konkari osaa lukea ovenavaajan eleitä.

- Ensin tulee pieni säikähdys, että nyt taisi käry käydä. Kyllä sen ilme kertoo. Toki tarkastaja tiedostaa, että on myös talouksia, joissa ei oikeasti ole televisiota. Tällaiset henkilöt kyllä sanovat vilpittömästi, että tule vaan sisään katsomaan, ei täällä mitään televisiota ole.

Rasisen uran aikana on ollut myös tapauksia, joissa asukas on käynyt kiinni tarkastajaan. Alkoholilla on usein ollut osuutta asiaan.

YLE-maksu herättää kysymyksiä

Mediassa vellonut YLEn rahoituskysymys hämmentää myös tv-lupamaksajia. Osa ovenavaajista kertoo odottavansa uutta mediamaksua ja jättäneensä siksi tv-lupamaksun maksamatta.

- Tiedottaminen ei ole ihan toiminut, koska epätietoisuutta on paljon. Jonkin verran arvostellaan myös ohjelmien sisältöä ja luonnetta, esimerkiksi uusintoja. Selityksen kuultuaan useimmat kuitenkin ymmärtävät, että ohjelmien tekeminen maksaa sitä enemmän, mitä laadukkaampia ohjelmia tehdään, Risto Rasinen selvittää.