1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kengät

Hoidettu kenkä kestää vesilätäköitä

Nahkakenkiä kannattaa hoitaa alusta lähtien. Näin ne myös hylkivät kuravettä. Erikoisempiin materiaaleihin hoito-ohjeet saa myyjältä. Kumisaapas on kuitenkin paras lätäkkökenkä, tietää suutari Veli-Matti Aaltonen.

Suutari Veli-Matti Aaltonen antaa korjausarvion, asiakas miettii, kannattaako korjata Kuva: Yle / Juha Ohtonen

Lenkkarit, kumpparit, tossut, kävelykengät, piikkarit... Näillä kaikilla jalkineilla ihmiset koittavat pujotella ja selviytyä sulamisveden aikaansaamista lammikoista kuivin jaloin.

Lammikoita on niin keskustoissa kuin sivuteilläkin. Välillä niitä on mahdoton kiertää ja molskis: kengät kastuvat.

Turun kauppatorin suutari Veli-Matti Aaltonen korostaa ennaltaehkäisyn merkitystä varsinkin nahkakenkien hoidossa.

- Sitten kun siinä kengän kyljessä jo on valkoinen suolaraita, niin on huomattavasti hankalampi saada se pois kuin ennaltaehkäistä.

Nahkakenkiä on kahta erilaista pintamateriaalia: mokkanahkaa ja pintanahkaa. Mokkanahalle ei oikein ole muuta kuin spray- ja nestemäiset hoitoaineet.

- Jos kengistään pitää huolta niin kuin muistakin vaatteistaan, on kympinhintainen spray hintansa väärtti, tuumii Aaltonen.

Armeijan kenkäplankki on parhaita

Pintanahalle käytetään perinteisiä lankkeja ja väritöntä rasvaa. Rasva sopii melkein kaikkiin pintanahkajalkineisiin. Sillä voi kotioloissa hoitaa myös nahkahuonekaluja ja vaatteitakin.

Miehille armeijasta tuttua mustaa kenkälankkia on edelleen saatavilla.

- Se on oikeastaan yksi niistä parhaista. Siinä on musta väri ja kestävä pigmentti, sekä rasvaisuutta hiukkasen enemmän kuin nykyisissä lankeissa.

Jos kenkien materiaali on muuta kuin nahkaa, myyjät kyllä osaavat antaa tuotteilleen hoito-ohjeet. Ja voihan niitä kysyä suutariltakin.

Ennakolta suojattu nahkakenkä ei pahastu mulkkaamisesta, kunhan kengän antaa kuivua rauhassa. Liian kuumaa kuivatuspaikkaa kannattaa vältellä.

- Kun kengän rasvaa parina kolmena päivänä, palaa se kyllä entiselleen, opastaa Aaltonen.

Paperitollot talvisäilytykseen

Nyt kun talven selkä on taittumassa, on aika pian laittaa talvikengät säilöön.

- Yksinkertaisimmillaan se on se vanha perinteinen konsti: sanomalehtitollot sinne sisälle, niin kenkä pysyy ryhdissään seuraavaan talveen.