Ongelma-alus Onyx karkaamassa Suezin kanavaan

Marinetraffic.com-nettisivuston paikannusohjelman mukaan ongelma-alus Onyx on saapunut Suezin kanavan suulle. Nettisivusto kertoo Vaasasta viime vuonna lähteneen huonokuntoisen aluksen ilmestyneen Port Saïdin sataman edustalle Egyptin rannikolle maanantai-iltana.

Ulkomaat
Onyx lähti Vaasasta 3.11. kahden hinaajan avustamana.
Onyx lähti Vaasasta 3.11. kahden hinaajan avustamana.Jarkko Heikkinen / YLE

Ranskalainen Robin des Bois -ympäristöjärjestö uskoo nyt, että intialainen omistaja onnistui Euroopan viranomaisten sumutuksessa.

- Niin Suomen kuin Ranskankin viranomaisia vedettiin nenästä, sanoo Robin des Bois -järjestön edustaja Jacky Bonnemains l'Ouest France -sanomalehdessä torstaina.

Suomi ja Ranska ympäristöjärjestöjen tulilinjalla

Aluksen piti omistajan mukaan mennä alun perin kreikkalaiselle telakalle korjattavaksi ja jatkaa sen jälkeen rahtikäytössä. Ranskalaiset ympäristöjärjestöt ovat kuitenkin epäilleet jo kauan, että St Kitts et Névisin mukavuuslipun alle rekisteröityä alusta viedään laittomasti romuttamolle Aasiaan.

Aluksessa on paha asbestiongelma ja se on luokiteltu jätealukseksi. Ongelmajätettä on kiellettyä viedä EU:sta Aasian köyhiin maihin ympäristön- ja työntekijöiden suojelun alkeellisuuden takia.

Järjestöt ovat epäilleet niin Suomen kun Ranskankin viranomaisten käytännössä ymmärtäneen, että todellinen määränpää on romuttamo Intiassa tai Bangladeshissa. Jos näin lopulta käy, Suomi syyllistyisi järjestöjen mielestä kansainvälisen ympäristölainsäädännön kiertämiseen tai rikkomiseen.

Omistaja vaihtoi korjaustelakan osoitetta useaan otteeseen. Ensin välietappina piti olla Turkki, sitten Kreikka ja joidenkin tietojen mukaan myös Malta. Onyxin tapausta alettiin tutkia ja seurata julkisuudessa sen jälkeen, kun alus joutui viime vuoden lopulla vakavaan merihätään Ranskan edustalla. Onyx kellui viikkoja Brestissä ennenkuin Ranskan viranomaiset päästivät sen uudestaan matkaan.

Onyx toimi vuosikymmeniä ruotsinlaivana nimillä Fennia ja Casino Express.

Lähteet: YLE Uutiset