1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etelä-Afrikan homot ovat turvassa kaupungeissa

Kapkaupungissa on järjestetty homoseksuaalien jokavuotinen mielenosoitusmarssi. Etelä-Afrikan perustuslaki on maailman modernein ja vapaamielisin, joka antaa ainoana perustuslakina maailmassa turvan kaikille vähemmistöille, myös homoille. Metropolien ulkopuolella perustuslaki jää kuitenkin usein vain kuolleeksi kirjaimeksi.

Ulkomaat

Kapkaupungin kulkueessa muistettiinkin julkisesti homoseksuaalisuudestaan kertoneita, ja siksi surmattuja maanmiehiä. Homoaktivistit vaativatkin, että perustuslaki ajetaan läpi myös käytännössä koko maan alueella.

Aktivistit tunnustavat kuitenkin avoimesti, että edistystä uudessa demokraattisessa Etelä-Afrikassa on liberaalin perustuslain johdosta tapahtunut myös homojen oikeuksien kannalta. Etelä-Afrikka oli viides valtio koko maailmassa, jossa homoseksuaalit saivat myös laillistaa parisuhteensa.

Etelä-Afrikka onkin Afrikan mantereen outolintu. Esim. Ugandan parlamentti käsittelee parhaillaan lakiesitystä, joka hyväksytyksi tullessaan kieltäisi homoseksualismin kuolemantuomion uhalla.

Lähteet: YLE Uutiset / Tapio Vestinen, Kapkaupunki.

Lue seuraavaksi