Ulkoasiainvaliokunta puoltaa Afganistan-lisäjoukkoja

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ehdottaa mietinnössään, että eduskunta hyväksyisi suomalaisten joukkojen väliaikaisen vahventamisen Afganistanissa. Vain vasemmistoliitto vastusti ulkoasiainvaliokunnan ehdotusta joukkojen lisäyksestä.

Kotimaa

Käytännössä toimet Afganistanissa painottuvat jatkossa yhteisoperaatioihin Afganistanin asevoimien ja poliisin kanssa, joka luo edellytyksiä vastuunsiirrolle maan omille turvallisuusviranomaisille, mietinnössä todetaan. Valiokunta haluaa kuitenkin valtioneuvostolta selvityksen joukkojen lopullisista tehtävistä ja sijoittumisesta.

Mietinnössä huomautetaan, että lisääntyvä yhteistoiminta Afganistanin omien paikallisviranomaisten kanssa voi osaltaan lisätä suomalaissotilaiden riskiä joutua iskujen kohteeksi. Toisaalta yhteisoperaatioita oli jo viime vuonna aiempaa enemmän, joten riskin ei uskota huomattavasti enää kasvavan.

Suomen rauhanturvaajien määrää Afganistanissa ollaan nostamassa ensi vuonna 121:stä enintään 195:een. Ulkoasiainvaliokunnan lisäksi joukkojen vahvistaminen on hyväksytty myös hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa.

Eduskunnan täysistunto käsittelee ulkoasiainvaliokunnan ehdotusta 8. huhtikuuta.

Lähteet: YLE Uutiset