1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salonius: Ahtaajamarssi täysin poikkeuksellinen

Entinen valtakunnansovittelija Juhani Salonius pitää ahtaajien tämänpäiväistä ulosmarssia äärimmäisen poikkeuksellisena. Työtaistelu voi Saloniuksen mielestä houkutella korottamaan lakkosakkoja.

Kotimaan uutiset
Juhani Salonius YLE Uutisten TV-studiossa.
YLE

Käytäntö on ollut unohtaa työsuhderiidat kun sovintoesitys on hyväksytty; poikkeuksen muodostavat vain rikosoikeuden alaiset kiistat. Ahtaajat marssivat ulos alle viikko siitä kun lakko saatiin lopetettua.

Torstain työtaistelusta on tuskin ahtaajille apua, Salonius sanoi YLEn tv-uutisissa.

- Sitä on hyvin vaikea arvioida. Minä en näe siinä henkilökohtaisesti mitään hyötyä.

Työmarkkinoiden sopimusjärjestelmää mietitään parhaillaan keskusliitoissa. Kysymys lakkosakkojen korotuksista ei vielä ole ollut erityisesti esillä.

- Kenties tämmöinen (ulosmarssi) tulee vaikuttamaan siihenkin suuntaan, että asiaa ruvetaan siellä käsittelemään.

Salonius on asiantuntijajäsenenä työryhmässä, joka pohtii miten ehkäistä työtaisteluja.

- Ei nyt ainakaan toistaiseksi ole olemassa keinoja, jotka nykyisen lainsäädännön vallitessa estäisivät näitä. Viime vuonna oli tässä maassa 172 työtaistelua, niistä seitsemän oli toimeenpantu laillisessa järjestyksessä, Salonius laskee.

- Se lienee vihje siitä, että jotain tässä on perin juurin vinossa.

Salonius tarttuisi aikaisemmin keskusliittoihin

Saloniuksen mukaan sovittelupöytään istutaan usein "kirjat ja kannet auki": liian pienellä keskusliittojen tuella ja pääosa kysymyksistä keskenään ratkomatta.

- Juuri tässä viimeisimmässäkin työtaistelussa on ollut näitä piirteitä. Pitäisi paljon aikaisemmin puuttua asioihin ja tarjota keskusliittojen taholta tukea ja palvelua, mutta kaikki tämä edellyttää hyvää työmarkkinakulttuuria, Salonius huomauttaa.

- Pelkään juuri sitä, että tämä (ulosmarssi) vie asioita huonoon suuntaan. Valtakunnansovittelijan velvollisuus on pyrkiä parantamaan neuvotteluosapuolten välisiä suhteita lain mukaankin, mutta häneltä viedään kyllä mattoa alta tällä tavalla.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi