Netanjahun Yhdysvaltain vierailu päättyi

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun päätti vierailunsa Yhdysvalloissa ilman ratkaisua maiden väliseen kiistaan. Netanjahu sanoi, että jonkinlaista edistystä erimielisyyksien lievittämisessä on kuitenkin tapahtunut.

Ulkomaat

Ennen lähtöään Yhdysvalloista Netanjahu sanoi, että edistystä on tapahtunut.

- Mielestäni olemme löytäneet kultaisen tien, joka sallii amerikkalaisten edistää rauhanprosessia mutta suojaa myös kansallisia etujamme, Netanjahu sanoi ennen lentonsa lähtöä.

Yhdysvaltalaiset viranomaislähteet kertoivat, että viime hetken neuvottelut Netanjahun ja Yhdysvaltojen Lähi-idän erikoislähettilään George Mitchellin välillä eivät poistaneet maiden välisiä jännitteitä.

Netanjahu on vierailullaan tavannut Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman, varapresidentin Joe Bidenin ja ulkoministeri Hillary Clintonin. Tapaamisissa ei päästy sopuun siitä, miten Israel voisi korjata siirtokuntien laajentamisilmoituksesta aiheutuneen vahingon.

Koska sopua ei syntynyt, Netanjahu pidensi kahdesti vierailunsa kestoa. Osapuolet ovat toivoneet, että neuvotteluissa löydettäisiin ideoita, joilla tulehtunut ilmapiiri saataisiin hellittämään.

Pitkäaikaiset liittolaiset ajautuivat törmäyskurssille sen jälkeen, kun Israelin ilmoitus siirtokuntien laajentamisesta keskeytti orastavat rauhantunnustelut ja tuohdutti välittäjäksi ryhtyneen Yhdysvallat. Maiden suhteet ovat huonommat kuin vuosikausiin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters