Kirja-Matti pelasti suomenkielisen kirjallisuuden

Ylistarossa järjestetään lauantaina Kirja-Matin päivä ylistarolaisen Matti Pohdon eli Kirja-Matin kunniaksi. Tapahtumassa palkitaan kirjoituskilpailun parhaat sekä jaetaan paikallinen kulttuuripalkinto Kulttuurilyhde.

kirjat
Lukemista riittää
YLE Pohjanmaa

Kirja-Matti on merkittävä henkilö suomalaisen kirjallisuuden historiassa, mutta aika on painanut miehen tarinan lähes unholaan. Ylistarossa virkistetään muistia tämän legendaarisen kirjakeräilijän muistoksi maaliskuun viimeisenä lauantaina.

Kirja-Matti, eli Matti Pohto, syntyi 1817 Isossakyrössä, myöhemmän Ylistaron kunnan alueella. Hän oli 11-lapsisen perheen kahdeksas lapsi. Pikku-Matti joutui jättämään kotinsa jo 8-vuotiaana, isänsä jouduttua taloudellisiin vaikeuksiin. Tämä tapahtuma oli hyvin merkityksellinen Kirja-Matin tulevaisuuden kannalta, sillä hän alkoi kiertämään ympäri Suomea ja matkansa varrella karrutti kirjakokoelmaansa. Osan kirjoista hän kauppasi saadakseen rahaa elämiseen, mutta monta nidettä jäi myös säästöön.

Turun palossa 1827 Kansalliskirjasto tuhoutui vieden mennessään n. 40 000 nidettä. Kirja-Matti oli keskeisessä asemassa, kun suomenkielistä kirjavarastoa yritettiin saada kasaan palaneiden tilalle. Hän lahjoitti n. 3000 kirjaa Suomen Kansalliskirjastoon, Kuopioon ja Vaasaan.

Ylistaro-seuran pj. Juha Perttu kertoo, että Kirja-Matti tunsi kirjansa kannesta kanteen. Jos löytyi irrallisia kirjan sivuja, Matti kyllä tiesi mistä kirjasta on kyse. Itse hän ei koskaan kirjoittanut kirjaa, ja epäilläänkin, että vaikka lukutaito oli kiitettävä, hän osasi kirjoittaa vain välttävästi.

Lähteet: YLE Pohjanmaa